Hlavní obsah

Arabské země prodloužily Kataru ultimátum. S vůdci zemí hovořil Donald Trump

Arabské země Kataru prodloužily ultimátumVideo: AP

 

Reklama

Země chtějí, aby Katar uzavřel televizi Al-Džazíra, přerušil kontakty s Íránem a ukončil podporu teroristických skupin. Katar nařčení z podpory terorismu odmítá a ultimátum považuje za zásah do své suverenity.

Článek

Arabské země vyhověly žádosti Kataru o prodloužení ultimáta pro splnění jejich požadavků vůči emirátu, se kterým přerušily diplomatické styky. Podle saúdskoarabské televize Al-Arabíja skupina zemí Kataru poskytla dalších 48 hodin. Původní ultimátum vypršelo v neděli o půlnoci, o jeho prodloužení už předtím požádal sám Katar. V noci na pondělí s představiteli některých zemí regionu hovořil americký prezident Donald Trump.

Několik arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií Katar obviňuje z podpory terorismu. Chtějí, aby země uzavřela televizi Al-Džazíra, přerušila kontakty s Íránem a ukončila podporu teroristických skupin. Katar nařčení z podpory terorismu odmítá a ultimátum považuje za zásah do své suverenity.

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání už v neděli oznámil, že jeho země do vypršení ultimáta požadavky arabských zemí nesplní. V sobotu zopakoval, že požadavky arabských států byly vytvořeny tak, aby byly odmítnuty. Dodal, že Katar je připraven „čelit možným důsledkům", ale je také připraven jednat. Agentura Reuters v neděli informovala, že šéfové diplomacií bojkotujících zemí mají další postup řešit na společné schůzce ve středu v Káhiře.

S čelními představiteli některých zemí v oblasti Perského zálivu hovořil v neděli s každým zvlášť americký prezident Donald Trump. V telefonických rozhovorech je vybízel k jednotě a zopakoval, že je důležité přestat s financováním teroristů. Podle agentury Reuters rovněž vyjádřil své „znepokojení” nad sporem mezi Katarem a některými z jeho sousedů v oblasti. Jednota regionu je podle Trumpa nezbytná k naplnění cílů nedávného rijádského summitu včetně porážky terorismu a posilování stability v oblasti.

Reklama

Související témata:

Doporučované