Hlavní obsah

Izolují nás kvůli tomu, že jsme úspěšní, hájí se Katar obviněný z podpory teroristů

Katar odpověděl na přerušení diplomatických styků některých arabských zemí.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Několik arabských zemí v tomto týdnu omezilo nebo přerušilo diplomatické vztahy s Katarem. Stát podle nich podporuje terorismus. Katar ale zahraniční politiku nezmění a nenechá si do ní mluvit.

Článek

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání ve čtvrtek uvedl, že země kvůli sporu s několika arabskými zeměmi nezmění svou zahraniční politiku.

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Egypt a další státy s Katarem tento týden přerušily nebo omezily diplomatické styky kvůli tomu, že stát podle nich destabilizuje bezpečnostní situaci v regionu a podporuje terorismus.

„Byli jsme izolováni, protože jsme úspěšní a progresivní. Jsme platformou pro mír, ne pro terorismus," uvedl Sání. Podle něj tento spor ohrožuje stabilitu v celém regionu. Postoj arabských zemí označil za bezprecedentní a nepřátelský. Spor by i přesto nejraději vyřešil diplomatickou cestou.

Šéf katarské diplomacie rovněž uvedl, že jeho resort zatím nedostal seznam požadavků od zemí, které s ním tento týden přerušily diplomatické styky. Katar se podle něj své zahraniční politiky nikdy nevzdá. „Nikdo nemá právo vměšovat se do naší zahraniční politiky," řekl Sání podle agentury AFP.

Reklama

Související témata:

Doporučované