Hlavní obsah

Archeologové univerzity v Plzni se v létě stanou průvodci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Archeologové Fakulty filozofické Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni se v červenci a srpnu stanou průvodci.

Článek

Katedra archeologie se připojila k celorepublikovému projektu komentovaných prohlídek vybraných lokalit Archeologické léto. Archeologové ze ZČU zavedou návštěvníky na zříceninu jednoho z nejstarších českých šlechtických hradů v Plzni-Liticích, na místo zaniklé středověké obce Borek na okraji Plzně a do zříceniny středověkého hradu Lopata na jižním Plzeňsku, řekl dnes ČTK Pavel Korelus ze ZČU.

Projekt Archeologické léto koordinují Archeologické ústavy Akademie věd v Praze a v Brně. Zapojily se do něj desítky muzeí a dalších vědeckých pracovišť. Každá z komentovaných prohlídek archeologů ZČU má tři termíny, je pro účastníky zdarma, vybraný termín si ale zájemci musí rezervovat.

Na místo zaniklé vesnice Borek na severním okraji Plzně vezme zájemce vedoucí katedry Pavel Vařeka. Středověká ves byla založena ve 13. století a zanikla kolem poloviny 15. století. Dochovaly se povrchové pozůstatky čtyř usedlostí a relikty několika rybníčků.

Pozůstatky někdejších hradů Litice a Lopata provede zástupce vedoucího katedry historie Josef Hložek. Ostroh v Liticích byl poprvé opevněn patrně během mladší době kamenné, později ve starší době železné a v raném středověku. Plocha zaniklého hradu byla využívána v průběhu novověku i na konci druhé světové války. Lokalita Lopata byla osídlena už v eneolitu a ve starší době železné, po polovině 14. století na vyvýšeném skalním bloku vznikl nevelký hrad, po požáru v roce 1433 již nebyl obnoven. V okolí se dochovaly pozůstatky obléhacích prací, včetně palebných postavení pro zbraně různé ráže, pro vrhací stroj a praky.

Reklama

Doporučované