Hlavní obsah

Argentina bojuje s ekonomickou krizí. Prezident zruší devět ministerstev

Mauricio Macri zruší devět ministerstev a zvýší vývozní cla.Video: Reuters

 

Reklama

Argentinský prezident Mauricio Macri zruší devět ministerstev a zvýší vývozní cla. Chce tím zefektivnit vládu a naplnit státní rozpočet. Argentinská vláda se zadlužila u MMF a obává se možného bankrotu, který země zažila na přelomu tisíciletí.

Článek

Argentinský prezident Mauricio Macri v televizi ohlásil úsporný plán zahrnující zrušení několika ministerstev a zvýšení vývozních cel. Cílem opatření je snížení rozpočtového deficitu a stabilizace ekonomiky, která se potýká s propadem argentinského pesa.

Podle prezidenta vláda požádá exportéry, kteří těžili z prudkého znehodnocení národní měny, aby více odváděli na veřejné účty v době, kdy země usiluje o snížení svého rozpočtového deficitu.

„Měli bychom se čelem postavit základnímu problému: Už neutrácet víc, než kolik máme a usilovat o vyrovnání státních účtů,“ prohlásil Macri. Více však opatření nespecifikoval. Podrobnosti by měl ještě během dneška oznámit ministr financí Nicolas Dujovne.

Ministerstvo zemědělství ve vládním věstníku uvedlo, že se rozhodlo změnit zpoplatnění vývozu obilí, řepky a vedlejších produktů. Agentura Reuters připomíná, že Argentina je největším světovým vývozcem sójové moučky a sójového oleje a jedním z nejvýznamnějších dodavatelů kukuřice, pšenice a syrových sójových bobů.

Macri upozornil na naléhavost situace. „S obtížemi se vypořádáme tím nejlepším způsobem. Krizi překonáme tím, že se postaráme o ty nejpotřebnější,“ ujistil dále prezident. Slíbil mimo jiné zvýšení sociální podpory, posílení potravinových programů a stanovení cenového stropu u některých základních výrobků.

Argentinu v posledních letech sužuje vysoká inflace a panují obavy, že třetí největší ekonomika Latinské Ameriky nebude schopna splácet své vysoké dluhy a vyhlásí bankrot. Vláda kvůli zhoršující se ekonomice letos dohodla úvěr od Mezinárodního měnového fondu (MMF), čímž v zemi vyvolala vlnu protestů. Mnozí Argentinci se totiž obávají, aby se neopakovala situace z přelomu tisíciletí, kdy země byla nucena vyhlásit bankrot. Tehdejší vláda se rovněž zadlužila u MMF a úsporná opatření výrazně zhoršila sociální postavení milionů lidí.

Další jednání s MMF čeká zástupce argentinské vlády v úterý ve Washingtonu. Třetí největší ekonomika Latinské Ameriky žádá o urychlení programu pomoci.

Reklama

Doporučované