Hlavní obsah

Argentinská policie našla největší sbírku nacistických předmětů, byla skrytá v tajné místnosti

Argentinci našli největší sbírku nacistických předmětů v historii země.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Argentinská policie našla při razii na 75 nacistických předmětů. Ty byly ukryté v tajné místnosti, která byla schovaná za knihovnou.

Článek

Patrně největší sbírku předmětů s nacistickou tématikou, která kdy byla objevena v Argentině, našla policie v nenápadném bytě na severním předměstí metropole Buenos Aires. Kolekce obsahující například bustu Adolfa Hitlera či umělecké předměty ozdobené hákovým křížem mohla podle úřadů za války patřit předním německým nacistům.

Policie spolu s Interpolem byla na stopě soukromému sběrateli. Při domovní prohlídce jednoho z domů předměstí Beccar našla za knihovnou vchod do tajné místnosti.

Tam agenti našli celkem 75 předmětů, které jsou podle odborníků historickými originály. Řadu z nich totiž doprovázejí dobové fotografie.

V Německu uchovávají vzpomínku na Adolfa Hitlera.Video: Ruptly

„To je způsob, jak je zpeněžit, když ukážete, že je používal vůdce. Jsou tam jeho fotky s těmi předměty," řekla agentuře AP argentinská ministryně bezpečnosti Patricia Bullrichová.

Mezi předměty byly i dětské hračky s nacistickými motivy, jejichž účelem bylo indoktrinovat malé děti.

Policisté nyní řeší, jak se sbírka dostala do Argentiny. Nejpravděpodobnější je podle expertů varianta, že ji s sebou na konci války či po ní přivezl některý z nacistických funkcionářů, kteří do Argentiny a některých dalších zemí Latinské Ameriky prchali před spravedlností. Mezi jinými v Buenos Aires žili například Adolf Eichmann či Josef Mengele.

Reklama

Doporučované