Hlavní obsah

Válečný veterán po letech získal helmu, která mu zachránila život. Je to terapie, říká

Argentinský veterán získal po desítkách let helmu z války o Falklandy.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Téměř čtyřicet let po konci války o Falklandy obdržel jeden z argentinských veteránů svoji helmu. Přilba mu zachránila život, šrapnel ale poranil oko a mozek. Jiný argentinský veterán nyní plánuje navrátit helmu padlého britského vojáka jeho sestře.

Článek

Válka o Falklandy mezi Velkou Británií a Argentinou si vyžádala na obou stranách stovky obětí. Jorge Altieri, jeden z argentinských veteránů, nyní po dlouhých letech obdržel helmu, která mu ve válce zachránila život. Dělostřelecký šrapnel Altierimu dva dny před koncem bojů poranil oko a mozek.

„Ta helma je pro mě jako medvídek na hraní, mám ji blízko u sebe,“ říká Altieri. „Strávím spoustu času zíráním na ni. Nemůžu se od mojí helmy odtrhnout. Přemýšlím o tom, co pro mě udělala, že zastavila šrapnel, který mi mohl odpálit hlavu… Je to jistý druh terapie,“ dodává.

Po konci války dovezl Altieriho helmu britský parašutista do Londýna. Před čtyřmi roky byla dána do aukce. Sám Altieri nabídl 520 dolarů (asi 11 700 korun), ale neznámý britský sběratel nabídl dvakrát tolik a odmítl se dělit. „I kdyby mě požádala královna, té helmy se nevzdám,“ řekl prý muž Altierimu.

Nedávno se ale helma vrátila do aukce znovu. Tentokrát byla cena 13 tisíc dolarů, v přepočtu asi 292 500 korun. Přilba z aukčního webu ovšem rychle zmizela a Altieri se domníval, že ji nadobro ztratil. Brzy však obdržel senzační zprávu – nejmenovaný argentinský podnikatel koupil helmu pro něj.

Podobný akt plánuje učinit i argentinský veterán Diego Arreseigor, který má doma helmu padlého britského vojáka. Před pár lety si všiml jména napsaného na vnitřní straně přilby. Nyní plánuje helmu osobně doručit sestře padlého vojáka a ostatním pozůstalým.

„Smutná věc. Suzaně bylo pouhých patnáct let, když její jediný bratr odjel bojovat a už se nikdy nevrátil,“ říká Arreseigor. Začal jsem přemýšlet o tom, jak moc musela trpět. Celá její rodina. Jak trpěli rodiče, kteří ztratili svého syna. Kvůli tomu všemu jsem se rozhodl, že se vydám do Anglie a osobně jim helmu předám.“

Tříměsíční válka o Falklandy skončila v roce 1982 porážkou Argentiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované