Hlavní obsah

Armáda spásy pomáhá v Havířově 30 let

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Tři desítky let od obnovení své činnosti v Česku si v těchto dnech připomněla Armáda spásy. Své služby tehdy začala nabízet v Havířově na Karvinsku, kde otevřela azylový dům pro muže, první v zemích bývalého východního bloku.

Článek

Organizace postupně své služby rozšířila i do dalších českých a moravských měst. „Armáda spásy nyní pracuje v 16 městech a provozuje 64 sociálních služeb, a to od služeb pro osoby bez domova přes nízkoprahová zařízení pro děti a mládež až po seniory a další skupiny osob,“ uvedla oblastní manažerka komunikace Alena Válková. Ročně tak služeb organizace využije zhruba 13 300 lidí. V samotném Havířově je to zhruba 800.

„Pomáháme těm, kteří přišli o bydlení či jim hrozí ztráta bydlení, lidem, kteří jsou zadluženi, těm, kteří jsou závislí na návykových látkách, dětem ohroženým patologickými jevy i osamělým seniorům. Vzhledem k rozvoji a potřebnosti našich služeb počet klientů neustále stoupá, od roku 2005 vzrostl asi desetinásobně,“ řekl ředitel Armády spásy v Havířově Tomáš Kolondra.

Armáda spásy v Havířově před 30 lety pomáhala hlavně lidem, kteří kvůli narůstající nezaměstnanosti přišli o bydlení. Problematika ztráty bydlení je podle Kolondry i v současné době velmi aktuální. Počet lidí ohrožených ztrátou bydlení se totiž neustále zvyšuje. „Rádi bychom v blízké budoucnosti více a efektivněji pracovali právě s touto ohroženou skupinou. Azylové domy chceme přestavět na bytové jednotky, které by lépe simulovaly život v běžných domácnostech,“ uvedl Kolondra. Domnívá se, že se tímto způsobem podaří zefektivnit práci s lidmi bez domova. V Havířově Armáda spásy aktuálně provozuje deset sociálních služeb.

V Československu zahájila Armáda spásy svou práci už v roce 1919. Kromě církevní činnosti provozovala domovy pro bezdomovce a jiné skupiny lidí na okraji společnosti. Poté, co přečkala okupaci, její činnost nejprve omezil a nakonec zcela ukončil komunistický režim. Obnovena byla znovu až po sametové revoluci, kdy byla v roce 1990 zaregistrována jako občanské sdružení a v roce 2013 pak jako církev.

Reklama

Doporučované