Hlavní obsah

Arménský premiér Sargsjan po vlně protestů oznámil, že rezignuje

Foto: kremlin.eu

Serž Sargsjan.

Reklama

Více než desetidenní protesty sesadily z postu premiéra Arménie Serže Sargsjana. Rezignaci oznámil Sargsjan v pondělí, informovaly o tom zahraniční agentury.

Článek

Arménský premiér Serž Sargsjan oznámil, že odstupuje z funkce. Sargsjan do premiérského křesla usedl nedávno, po deseti letech v úřadu prezidenta. Bývalý arménský prezident vloni prosadil zrušení prezidentského systému a přechod k parlamentnímu. Podle opozice si tak chtěl nadále udržet vliv nad politikou.

„Chci se obrátit k těm, kteří požadují mé odvolání. (Vůdce opozice) Nikol Pašinjan měl pravdu, já jsem se mýlil. Existuje několik řešení této situace, ani jedno z nich však není pro mě. Odcházím proto z funkce premiéra a hlavy státu,“ cituje agentura TASS ze Sargsjanova prohlášení.

Masové protesty, které na řadě míst v Arménii propukly už 13. dubna, organizuje opoziční předák Nikol Pašinjan. Ten se v neděli se Sargsjanem krátce sešel. Když ale trval na tom, že bude jednat výlučně o odstoupení šéfa kabinetu, Sargsjan schůzku ukončil. Do ulic pak vyšly desetitisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované