Hlavní obsah

Ať odejdou, jak slíbili. Jinak přijde reakce, varuje Tálibán Američany

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid.

Reklama

Afghánské islamistické hnutí Tálibán dalo Spojeným státům jasně najevo, že nestrpí případné prodloužení americké vojenské mise v zemi. O něm kvůli chaosu na kábulském letišti uvažuje prezident Joe Biden.

Článek

Evakuace z letiště v Kábulu provází chaos a násilí. Jen v minulém týdnu zde zahynulo na dvacet lidí a k násilným incidentům docházelo i v pondělí. Světoví politici i američtí váleční veteráni upozorňují vládu na bezpečnostní vakuum, které v zemi po odchodu amerických vojáků vznikne, a varují před jeho následky a opětovným budováním teroristických základen v zemi.

Prezident Joe Biden proto v neděli přiznal, že přemýšlí o prodloužení mise, která měla skončit poslední srpnový den. Slíbil také, že všichni evakuovaní Afghánci se budou moci usadit v USA, pokud tedy projdou kontrolou ve třetích zemích. „Uvítáme všechny Afghánce, kteří nám pomáhali v našem válečném úsilí v posledních dvaceti letech, v jejich novém domově ve Spojených státech. Protože takoví jsme my, taková je Amerika,“ citoval Bidena deník New York Times.

Myšlenka na prodloužení mise amerických vojáků se ale vůbec nelíbí vedení Tálibánu: „Měli by skončit s evakuací 31. srpna, jak slíbili,“ řekl dnes Muhammad Najím, mluvčí hnutí v Kataru. Další z mluvčích islamistů řekl, že prodloužení termínu evakuace by se rovnalo prodloužení vojenské okupace země. „Pokud budou USA a Británie žádat další čas na pokračování evakuací, odpověď zní ne,“ dodal. V opačném případě prý přijde ze strany Tálibánu „reakce“.

O situaci na kábulském letišti budou v úterý jednat vůdci sedmi nejvyspělejších států světa (G7). Téma se chystá otevřít britský premiér Boris Johnson, jehož země skupině předsedá. V Británii se už ozývají hlasy volající po sankcích vůči novému afghánskému režimu, tak daleko ale nejspíš G7 nepůjde.

Tálibán dobyl zpět okresy ovládané opozicí

Islamistické hnutí Tálibán dnes oznámilo, že se znovu zmocnilo tří okresů na severu Afghánistánu, které minulý týden dobyly místní milice. Bojovníci Tálibánu prý také obklíčili síly odporu, které se shromáždily v severoafghánském údolí Pandžšír. Představitel rebelů Ahmad Masúd o víkendu uvedl, že se vzbouřenci v Pandžšíru nevzdají tálibáncům bez boje, i když on sám stále doufá v mírová jednání.

Místní milice o víkendu sdělily, že převzaly pod kontrolu tři okresy v provincii Baghlán. Jednalo se o jednu z prvních známek odporu vůči Tálibánu, který předminulý týden bleskově ovládl celý Afghánistán s výjimkou těžko dosažitelného údolí Pandžšír, jež nepadlo do rukou tálibánců ani při občanské válce v 90. letech či pod sovětskou okupací o desetiletí dříve.

„Bojovníci Tálibánu tyto okresy vyčistili a rozmístili se v Badachšánu, Tacháru a Andarabu v blízkosti údolí Pandžšír,“ napsal dnes na Twitteru mluvčí islamistů Zabiulláh Mudžáhid.

Reklama

Doporučované