Hlavní obsah

Ať si ministerstvo dělá testy samo. My končíme, nemocnicím se nevyplatí

Foto: Profimedia.cz

Končí s testy na covid pro samoplátce? Rozhovor s ředitelem nemocnice. (Ilustrační foto)

Reklama

Některé nemocnice přestaly testovat samoplátce na covid-19. Na testech prodělávají poté, co Ministerstvo zdravotnictví zastropovalo cenu testu na 1756 korun včetně odběru. Více ředitel Nemocnice Český Krumlov Jindřich Florián.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Byla od státu chyba stanovit maximální cenu za test na koronavirus?

Nenuťte mě, abych hodnotil rozhodnutí státu. Pravda je taková, že cena, kterou stanovili, odpovídá vyšetření v laboratoři a maximálně odběru. Ale už nezahrnuje další nákladové položky, jako je plat zaměstnanců, jako jsou ochranné pomůcky. A my máme v nákladech navíc i transport do Českých Budějovic, kde pro nás testy analyzuje Akademie věd. Na každém vyšetření bychom prodělali tak 500 korun. Aby test nebyl prodělečný, musel by stát kolem 2400 korun.

Jaké jsou jednotlivé položky, které skládají výslednou cenu testu?

Především je to cena v laboratoři, která se pohybuje kolem 1700 korun. K tomu u každého vyšetření potřebujeme minimálně 2 osoby - sestru, která odebírá, a někoho, kdo všechno zapisuje, protože nás neustále nutí vše zapisovat do různých tabulek.

To je pokyn z ministerstva vše zaznamenávat?

Ano, to zní odevšad. Neustále vyplňujeme tabulky. Tabulky pro hygienu, tabulky pro Jihočeský kraj, tabulky pro laboratoř, tabulky pro Ústav zdravotnických informací a statistiky, tabulky pro Ministerstvo zdravotnictví, tabulky pro Asociaci nemocnic. Ale administrativa je to úžasná, to vám můžu říct rovnou. Náš právník vymyslel, že vyrobí tabulku, do které si zapíšeme, kdy jakou tabulku máme odesílat a vyplňovat.

Ale to jsme odbočili. Jaké další náklady se do ceny testu promítají?

Třeba výtěrové pomůcky, ochranné pomůcky, auto a řidič, který s tím jede do Budějovic, pohonné hmoty, amortizace vozidla. Možná jsem ještě nevyjmenoval všechno, ale tohle dohromady je pro nás necelých 2400 korun.

A s těmito všemi položkami podle vás Ministerstvo zdravotnictví, když strop ceny testu stanovovalo, nepočítalo?

Mám pocit, že ne. Ale ptejte se přímo na Ministerstvu zdravotnictví, jak došli k takovéto ceně.

Zastropování ceny testu můžeme ale chápat tak, že vláda chtěla, aby byl test dostupný, aby jeho cena nevyletěla tak vysoko, že si ho bude moct dovolit jen určitá skupina lidí. To je přece logický úmysl, ne?

Je to logický úmysl, pak by to ale měla vláda dotovat. Mě už zaujalo to, že se nikdo nestaral o to, aby zastropoval třeba ceny ochranných prostředků, když nám bylo nejhůř. Roušky, které stály normálně 2 koruny, stály najednou 50 korun. O pláštích, ochranných štítech a respirátorech ani nemluvím.

U respirátorů ale vláda cenu zastropovala.

No dobře, ale to bylo, až když to všichni měli pořízené za ty tzv. tržní ceny. Kalkulace ceny testu by měla obnášet všechno, co jsem vyjmenoval. Cena by se dala zastropovat třeba i s přiměřeným ziskem anebo stanovit cenu nižší, ale pak by nám to Ministerstvo zdravotnictví, potažmo stát měly doplatit. Ale z mého pohledu, tak já spíš vidím problém v tom neustálém testování pendlerů, to je přece odborně ne úplně rozumná věc. Vezměte si, pendlera otestujete, on se potká s x lidmi a druhý den může být zase už nakažený.

Takže nařízení testovat pendlery je podle vás zbytečné?

Nechci říkat úplně zbytečné, ale z pohledu lékaře, nikoliv epidemiologa mi to připadá, řekl bych, nadbytečné.

Cíl byl testovat co nejvíc, teď se jde proti tomu

Znamená rozhodnutí některých nemocnic jako třeba té klatovské, kroměřížské nebo té vaší českokrumlovské netestovat, že se počet testů v Česku celkově sníží?

Ano, pravděpodobně k tomu dojde. Krumlovská nemocnice se může pochlubit tím, že na počátku jsme byli první v Jihočeském kraji, kteří jsme zahájili testování samoplátců. Původně jsme nemysleli na pendlery, to ještě nebylo vládní rozhodnutí v platnosti, chtěli jsme to spíš pro lidi, kteří třeba doma mají dědečka, babičku, a bojí se, aby je nenakazili. Ale jak vyšlo vládní nařízení, tak jsme zase byli v jižních Čechách první, kteří jsme již minulý týden v pátek to testování pendlerů a vůbec samoplátců stopli.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ještě začátkem dubna říkal: „Budeme provádět až 20 tisíc testů denně.“ Nejde to rozhodnutí o cenovém stropu tak trochu proti mantře „testovat, testovat, testovat“?

To jste nazvala přesně. Když pan náměstek Prymula řekl „budeme testovat 20 tisíc denně“, tak ať je testují. Na ministerstvu.

Takže myslíte, že ten úkol testovat zbude na ministerstvo, protože to nemocnice nebudou chtít dělat?

Nemocnice jsou vrženy do tržního prostředí, my jsme akciová společnost, nesmíme vést nemocnici ke ztrátě. A pokud máme soupeřit s privátními zdravotnickými zařízeními v ekonomice i v odbornosti, tak nic samozřejmě nemůžeme dělat pod cenou, to by došlo ke krachu celého toho zdravotnického sektoru.

Foto: archiv Nemocnice Český Krumlov

Ředitel Nemocnice Český Krumlov Jindřich Florián.

Kolik testů jste tedy u vás v českokrumlovské nemocnici dělali dosud?

My jsme začali běžně asi na 12 a pak jsme se pohybovali kolem 50 testů denně. A to bylo skoro na hraně.

Kdo byli většinou vaši klienti?

My jsme vyšetřovali lidi, kteří měli symptomy té nemoci a byli doporučeni buď praktickým lékařem, nebo hygienickou stanicí, ti byli první na řadě. Druzí byli ti, co byli určeni do karantény a na konci karantény museli mít test. A až na třetím místě jsme zařazovali samoplátce, kteří doplňovali denní penzum testů.

A testy nařízené hygienou nebo na žádanku lékaře, ty dělat budete dál?

Samozřejmě. To je součást péče o zdraví populace, takže to dělat budeme.

A tito lidé mají test stále zadarmo?

Ano, to uhradí zdravotní pojišťovna. I když tam je to teď také takové kostrbaté. My ty testy posíláme do Budějovic, do Akademie věd. Akademie věd nám to vyúčtuje na fakturu, my to zaplatíme a pak to budeme vymáhat z jednotlivých pojišťoven. Na to se také již těším, v uvozovkách těším.

Kolik nám pojišťovny za test proplatí, zatím nevíme

Proč se na to „těšíte“? Bude to problematické podle vás?

Protože pojišťovny si můžou určit jakoukoliv cenu. A nemusí zohledňovat cenu, kterou platíme Akademii věd ani naše nároky.

Pojišťovna si může určit cenu, kterou vám tedy z toho testu proplatí?

Každou položku si určují nikoliv úplně pojišťovny, ale úhradová vyhláška, abych byl přesnější. A zatím nevím, jakou cenu tam stanovila. Doufám, že to zatím pokrývá náklady. Doufám proto, že jsme ještě od pojišťovny žádnou úhradu za ty testy nedostali. A navíc v červnu má vyjít nová úhradová vyhláška, která by měla nějak zohlednit epidemii koronaviru, tak se necháme překvapit, s čím ta úhradová vyhláška přijde.

Zatím jste se s pojišťovnami nebavil, co od ní čekat?

Ne, jen v náznacích a k ničemu to nevedlo. Zatím jsme jako zdravotnická zařízení my nemocnice placeni zálohově, podle výsledku a výkonu hospodaření z minulých let. A tyto zálohy zatím převyšují naše náklady, protože náklady byly omezeny tím, že jsme omezili výkony. A úhradová vyhláška, která má vyjít v červnu, by měla zohlednit pokles výkonů našich nemocnic v tomto roce. V opačném případě by se mohlo stát, že v roce 2021 by pojišťovny vyšly z výkonů, co děláme letos, a dostali bychom méně peněz. A počítá se, že náklady na ty testy nám pojišťovny uhradí v nějakých doplatcích až v roce 2021.

Může tato nejistota kolem proplácení testů pojišťovnami vést k tomu, že se někteří lékaři budou bát test na koronavirus předepisovat?

Medicína je postavená tak, že pokud jde o zdraví pacientů, tak většina lékařů a zdravotnických zařízení léčí a vyšetřuje a pak až se baví s pojišťovnou, jak to bude uhrazeno. Tam bych to nebezpečí neviděl.

Vy jste zmiňoval, že si necháváte vlastně testy analyzovat na pracovišti Akademie věd v Českých Budějovicích. Jak dopadne vaše rozhodnutí testy nedělat na tohle pracoviště? Předpokládám, že si kvůli avizovaným tisícům testů pořídili nákladné vybavení a teď tedy bude bez využití?

Podle mého názoru je toto možné, ale s tím se musíte obrátit na Akademii věd.

Reklama

Doporučované