Hlavní obsah

Atentátník z New Yorku byl obviněn, inspiroval se útoky v Evropě

Newyorská policie v úterý atentátníka obvinila z podpory terorismuVideo: AP

 

Reklama

Akayed Ullah, který v pondělí zaútočil u autobusového nádraží, byl obviněn z podpory terorismu. Bombu sestavil sám podle návodu na internetu.

Článek

Pondělní exploze v podchodu autobusového terminálu Port Authority v New Yorku byla pokusem o teroristický útok. Akayed Ullah původem z Bangladéše se pokusil odpálit, inspirován teroristickými útoky v Evropě. S odvoláním na vyšetřovatele o tom v úterý informovala americká média.

Autobusové nádraží si prý vybral kvůli všudypřítomné vánoční reklamě a výzdobě.

Sedmadvacetiletý Ullah vyšetřovatelům podle deníku The New York Times řekl, že improvizované výbušné zařízení na svém těle odpálil jako odvetu za americké nálety proti teroristickému hnutí Islámský stát v Sýrii a v dalších zemích.

Další média pak uvedla, že svůj čin považuje také za odplatu za vpád do Palestiny. Tam propukly nepokoje po rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Newyorská policie v úterý Ullaha obvinila z podpory terorismu, šíření teroristických hrozeb a nezákonného držení zbraní. V případě odsouzení mu hrozí až 15 let vězení.

Další obvinění lze podle agentury AP očekávat od federálních soudců. Proti přistěhovalci z Bangladéše připravují vlastní proces.

Inspiraci podle amerických médií Ullah našel v teroristických útocích v Evropě v době Vánoc. Loni v prosinci zahynulo na adventním trhu v Berlíně 12 lidí včetně Češky. Do davu tehdy najel terorista s kamionem. V listopadu 2015 pak rozsáhlý teroristický útok zažila Paříž. Radikálové tam při bombových a střeleckých útocích zabili na 130 lidí.

Návod na sestavení bomby našel newyorský atentátník na internetu. Všechen potřebný materiál si koupil, s výjimkou trubky. Tu vzal na stavbě, kde pracoval jako elektrikář. Výbušné zařízení pak sestrojil ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn.

Šéf newyorské policie James O'Neill řekl, že trubku útočník naplnil hlavičkami zápalek. K jejich zažehnutí použil rozbité osvětlení z vánočního stromku napájené baterií. Po zapnutí světla se obsah trubky vznítil a vedl k tlumené explozi. Výbuch ale nebyl silný. Nevedl ke vzniku střepin, které při atentátech často působí ničivěji než samotná exploze nálože.

Zdravotní stav Ullaha lékaři označují za vážný. Není ale ohrožen na životě. Při výbuchu utrpěl tržná zranění a popáleniny na ruce a na břiše. Exploze zranila další tři lidi jen lehce.

Nálož vybuchla v podchodu metra pod autobusovým nádražím Port Authority. To je čtyři bloky od náměstí Times Square.

Reklama

Doporučované