Hlavní obsah

Bytová chobotnice: úplatky a vylhané srdceryvné příběhy

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Policie v Brně rozplétá případ korupce při přidělování obecních bytů.

Reklama

Článek

Případ manipulací s obecními byty v Brně podtrhl otázku, jak vlastně politici bytový fond ve druhém největším městě Česka spravují. Do centra pozornosti se dostalo konkrétně hospodaření na radnici Brno-střed. Jak tam korupční schéma podle policie fungovalo? A do jakých až pater (nejen) brněnské politiky aféra může dosáhnout?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Že součástí korupčního rozdělování obecních bytů v Brně-středu byly podle policie i falešné a mnohdy jen těžko uvěřitelné životní příběhy žadatelů.
  • Jak k odhalení nečistých praktik přispěli policejní agenti a také rostoucí pochybnosti některých členů bytové komise.
  • O předpokladu detektivů, že zatím odkrytá část kauzy je v Brně součástí rozsáhlejší zločinecké skupiny prorostlé do politiky.

Povolebním Brnem otřásá kauza manipulací s městskými byty. Policie dosud obvinila osm lidí, přičemž dva z nich jsou ve vazbě – předseda bytové komise Brna-středu a politik ODS Otakar Bradáč a také jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka.

„Měli (obvinění) fungovat v organizované skupině,“ říká s odkazem na dokumenty policie investigativní reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková. Z usnesení o zahájení trestního stíhání vyplývá i to, že detektivové věc monitorovali dva a půl roku. A kromě telefonních a prostorových odposlechů do akce nasadili i dvojici policejních agentů.

Právě zapojení agentů přispělo k odhalení schématu. „Jeden předstíral, že je prostředník, a druhý byl zájemce o byt. Aby jej získal, tak mu skupina kolem Bradáče vymyslela (pro bytovou komisi) neuvěřitelný příběh o tom, že se chce přestěhovat do Brna za přítelkyní a pracovat tam jako řidič sanitky, která převáží covidové pacienty. Za získání toho bytu, který mu (na základě doporučení komise) rada městské části nakonec skutečně přidělila, zaplatil úplatek 350 tisíc Kč,“ přibližuje novinářka .

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková.

„Ta (organizovaná) skupina využila situace, kdy si řada lidí nemůže dovolit drahé vlastní bydlení,“ shrnuje Ciroková. Díky úplatkům si tak měli dopomoci k obecnímu bydlení. Podle reportérky přitom šlo většinou o byty, u kterých se schylovalo k privatizaci. Nakonec je tedy bylo možné koupit mnohem levněji než na běžném realitním trhu.

A jak se k věci staví hlavní obvinění? Zatímco Červinka se podle svého advokáta policistům přiznal a chce s nimi spolupracovat, u politika Bradáče nevíme – jeho právní zástupce se odkazuje na to, že od klienta nedostal souhlas k poskytování informací.

Chapadla bytové chobotnice

Z policejních dokumentů zároveň vyplývá, že skupina kolem Otakara Bradáče má být jen jedním článkem širší struktury. „Detektivové tam uvádějí, že v Brně a jeho blízkém okolí už nejméně 12 let funguje organizovaná zločinecká skupina, které se účastní komunální politici z Brna, zaměstnanci magistrátu a jednotlivých městských částí, realitní makléři a další lidé,“ upozorňuje reportérka Seznam Zpráv.

Podle Cirokové se zdá, že práce detektivů ještě neskončila a že „ta brněnská chobotnice má mnohem delší chapadla“. Důležité teď může být to, jak se k možné spolupráci s policií postaví Otakar Bradáč. „Je možné, že kdyby se rozhodl spolupracovat, tak může policisty přivést třeba k dalším chapadlům té brněnské organizované skupiny.“

Koho všeho dosud policie obvinila a jakou roli jim v machinacích přisuzuje? Jaké falešné a srdceryvné příběhy doprovázely žádosti o přidělení bytů? A co hrozí za tresty, pokud kauza dospěje až k soudu? Podcast 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportérky Seznam Zpráv Kristiny Cirokové

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované