Hlavní obsah

„Celá země se zastavila.“ Svědectví z masových protestů v Izraeli

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Demonstrovat proti navrhované justiční reformě vyšly do ulic stovky tisíc Izraelců.

Reklama

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ohlásil, že pozdrží zavedení kontroverzní justiční reformy, která spustila největší vlnu protestů v historii země. Netanjahu tak prý chce otevřít cestu dialogu a zabránit „občanské válce“. Izrael ale i nadále prochází závažnou politickou krizí.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Znamená dočasné zmrazení justiční reformy konec demonstrací?
  • Proč bylo zásadní, že se k protestům přidali i záložníci v armádě?
  • Čelí izraelská demokracie skutečně existenční hrozbě?

Už třetí měsíc Izraelem otřásají demonstrace proti plánované justiční reformě, která počítá s radikálním omezením nezávislosti tamního Nejvyššího soudu. Ten přitom v zemi, která nemá ústavu ani horní komoru parlamentu, funguje jako důležitá pojistka zachovávající rozdělení moci. Protestující hovoří o boji za udržení demokracie a rostoucí nespokojenost s plánem vlády Benjamina Netanjahua dokazuje i rozsah demonstrací a stávek.

„V posledních měsících chodí demonstrovat i lidé, kteří dříve nikdy nechodili,“ říká v podcastu 5:59 publicistka a dokumentaristka Natasha Dudinski, která pracuje v nezávislém magazínu +972 a skoro třicet let žije v Izraeli.

K odpůrcům reformy se postupně přidali například i vlivní lidé z IT sektoru, právníci, bankéři a především také armádní záložníci. „Až dosud i vojáci, kteří kritizovali vládu, říkali, že je zásadní sloužit v armádě, ale najednou tito uctívaní hrdinové řekli, že diktatuře sloužit nebudou. To bylo zásadní,“ vysvětluje Dudinski.

+7

Situace dále eskalovala poté, co premiér Netanjahu o víkendu odvolal ministra obrany Joava Galanta, který se jako první člen jeho kabinetu postavil proti justiční reformě. Desetitisíce lidí zablokovaly ulice ve velkých městech, přístavy i letiště, a odbory vyhlásily generální stávku.

Předseda vlády tak nakonec v pondělí večer částečně ustoupil a projednávání novely odložil s tím, že se chce s opozicí dohodnout na přijatelnější verzi. Lidé přesto podle Dudinski chtějí protestovat dál. „V sázce je toho hodně. Rozhoduje se o osudu Izraele, o tom, jaká země to vlastně bude,“ upozorňuje.

Probuzení izraelské společnosti?

V zemi rostou spory a napětí mezi liberální částí společnosti a konzervativními proudy, ke kterým se řadí i současná vláda, která se opírá o menší radikálně pravicové a náboženské strany. Netanjahu podle publicistky tuto propast prohlubuje tím, že vytváří v lidech strach. „Protestující označuje za anarchisty - někteří členové vlády o nich dokonce mluví jako o teroristech - a vždy vyvolává hněv svých podporovatelů vůči demonstrantům,“ říká.

Foto: Archiv Natashy Dudinski.

Publicistka Natasha Dudinski.

Mezi stoupenci současného premiéra jsou podle Dudinski i násilné skupiny osadníků, které často napadají Palestince. „Teď by se mohly zaměřit na Izraelce, kteří s nimi nesouhlasí. Jsou tu proto velké obavy, že by mohlo dojít k občanské válce,“ vysvětluje.

Přesto má podle ní kontroverzní reforma i jedno pozitivum. „Probudila izraelskou společnost,“ říká Dudinski. Ta se tak v budoucnu bude moct zaměřit i na další důležité otázky, které si obě strany musí vyjasnit. Například může řešit, co pro ni znamená být „židovským“ a zároveň „demokratickým“ státem a jak v něm zajistit práva pro všechny skupiny obyvatel.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč premiér Netanjahu změnil názor na nezávislost justice, jak politiku v Izraeli ovlivňují demografické trendy a co dalšího přispívá k polarizaci tamní společnosti. Poslechněte si celý díl v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Matouš Hrdina, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo - Radiožurnál, CNN Prima NEWS, twitterový účet @Maaix4, twitterový účet @ronenbergman, twitterový účet @giligetz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované