Hlavní obsah

Spravedlivá inflace, co všem bere stejně? Absolutně ne, varuje komentátor

Foto: Seznam Zprávy

Inflační krize se nejvíce dotýká lidí s nižšími příjmy, upozorňuje David Klimeš. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

V Česku vrcholí přípravy na Vánoce. Svátky se odehrají za nebývalé inflace, která je v tuzemsku pátá nejvyšší z celé Evropské unie. Přesto ale lidé podle statistiků nakupují, i když srovnání s předchozími roky bude jasné až s odstupem. V jaké fázi ekonomické krize se teď nacházíme? A jak inflaci ovlivňuje naše vlastní chování?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Podle čeho se Češi rozhodují, za co budou utrácet?
  • V jaké fázi ekonomické krize se nacházíme? A koho nejvýrazněji zasáhne?
  • Jak se daří nejistotu ve společnosti mírnit politikům?

Blížící se Vánoce vehnaly po měsících krize do obchodů davy lidí. Data Českého statistického úřadu z minulého týdne ukázala, že tržby obchodníků během třetího adventního víkendu byly oproti minulému roku až o pětinu vyšší. A to i navzdory inflaci, která v minulých měsících donutila mnohé domácnosti v Česku šetřit.

„Na jednu stranu šetříme, ale některé věci si dopřejeme, a to na těch adventních trzích je vidět,“ říká ekonom a komentátor Aktuálně.cz David Klimeš. Druhým dechem ale říká, že růst tržeb oproti loňsku se dal očekávat, jelikož v minulém roce byl touto dobou ještě zákaz shromažďování a vláda také zavřela vánoční trhy.

Foto: Dominika Kubištová, Seznam Zprávy

Ekonom a komentátor Aktuálně.cz David Klimeš.

Úplnější data o tom, jak moc Češi během vánočních svátků hýřili se ale dozvíme až po Novém roce. „To, co vidíme kontinuálně, je, že se nějakým způsobem měsíc od měsíce omezujeme,“ popisuje komentátor.

Jak (ne)cílit pomoc

Zdražování potravin a energetická krize se přitom nejvíce dotýkají lidí, kteří mají nižší příjmy. Například se téměř zdvojnásobil počet domácností, které nedokáží z výplaty uspořit. Právě těm by podle Klimeše měl stát nabídnout cílenou pomoc. Zatím se to ale nedaří.

„Ve chvíli, kdy stát kropí penězi všechny, tak je to největší poukázka na to, aby s námi inflace byla dlouho a abychom přestali mít důvěru v tradiční českou nízkoinflační stabilní ekonomiku,“ vysvětluje.

Kolik bude letos stát sváteční večeře?

Před Vánoci se kromě dárků utrácí zejména za jídlo, a právě to během posledních měsíců nejvíce zdražilo. Na Seznam Zprávách jsme spočítali, kolik peněz navíc bude muset utratit čtyřčlenná rodina za štědrovečerní večeři.

Plošná pomoc se totiž dostane i k lidem, kteří ji nepotřebují, a to stojí stát miliardy korun navíc. Klimeš upozorňuje, že právě to se vymstí, protože rychleji dojdou prostředky, ze kterých se pomoc platí. „Přes veškeré úsilí vlády Petra Fialy skutečně v této chvíli ideální balanc mezi plošností a cíleností nemáme,“ říká.

A právě v tom se podle něj současná vláda podobá chování kabinetu Andreje Babiše (ANO), který také během pandemie sliboval, že bude pomáhat jen tam, kde je to nutné.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak by současná krize mohla zamíchat rozdělením bohatství v české společnosti nebo jaký postup v boji s inflací zvolila Česká národní banka. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované