Hlavní obsah

Film Jan Žižka očima historika: Jáklův chmurně chmurný sen o středověku

Foto: Stanislav Honzík, Bioscop, Seznam Zprávy

Jana Žižku v novém filmu ztvárnil americký herec Ben Foster.

Reklama

Článek

Do českých kin tento týden vstoupilo historické drama Jan Žižka. Jeho uvedení o dva roky posunula pandemie covidu. Čekalo se na něj ale i s ohledem na to, že jde o vůbec nejdražší český film všech dob. Jakého Žižku režisér Petr Jákl publiku představuje? Je v zajetí schémat, nebo nabízí nový pohled na české dějiny? Anebo je historie jen kulisou a film zrcadlí spíš nálady a obavy dnešní společnosti?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Česká kinematografie se více než 60 let po husitské trilogii režiséra Otakara Vávry dočkala dalšího filmu o slavném vojevůdci Janu Žižkovi, kterého ztvárnil americký herec Ben Foster.
  • „Konkrétní doba Žižku sice projektovala, ale zůstával morální konstantou,“ říká historik Petr Kopal, který se věnuje vztahu mezi dějinami a filmem. Současný snímek ale podle něj míří od popisu událostí spíš k hraní si s emocemi.
  • „V tom filmu jde především o naplnění schémat daného žánru, což je historický epos, o Žižku tam podle mě jde opravdu jenom velmi málo. Je tam jenom jako záminka,“ myslí si historik.

Jan Žižka režiséra Petra Jákla si vysloužil přídomek „nejdražší český film všech dob“. Nakonec stál téměř půl miliardy korun, ačkoli na začátku měl být jeho rozpočet výrazně nižší.

„Ten film je spíše než historií mýtem nebo fantasy,“ říká historik Petr Kopal, který se věnuje vztahu mezi dějinami a filmem v Ústavu pro studium totalitních režimů. A to i proto, že historické záznamy z dob Žižkova mládí se téměř nedochovaly.

+5

„K historické realitě bych to vůbec nevztahoval,“ uvádí Kopal. „Objevovala se tady tehdy řada krizových jevů, v tomto ohledu není ten film úplně mimo. Ale že by se tady za vlády Václava IV. běžně po vesnicích potulovaly hordy kumánů a vraždily každého na potkání, to si myslím, že zase úplně ne,“ pokračuje.

Scéna se lvem, který nakonec Žižkovi pomůže zbavit se některých protivníků, může být podle Kopala převzatá z legend o tehdejším českém králi.

Recenze filmu Jan Žižka

Na serveru Seznam Zprávy najdete také recenzi filmu Jan Žižka. „Jan Žižka by asi nebyl moc dobrý, ani kdyby měl k dispozici 200 milionů, protože nevykazuje nic, co by naznačovalo tvůrčí rukopis, invenci, nápad,“ píše o snímku filmový publicista Martin Svoboda. Více najdete v článku.

‚Pokus o variaci na hollywoodský historický epos‘

„Jáklův film je pokusem o variaci na hollywoodský historický epos,“ popisuje Kopal. Tento žánr je podle něj už několik desítek let v základních rysech neměný - „dochází v něm k útlaku, proti kterému se bouří lidové masy, do jejichž čela se staví lidový vůdce“.

Takový popis ostatně odpovídá i dalšímu českému snímku u nikdy neporaženém vojevůdci, který v roce 1955 natočil Otakar Vávra. Tehdy se ale režim snažil na „osvědčený historický příběh naroubovat komunistickou stalinistickou ideologii“.

Foto: Dominika Kubištová, Seznam Zprávy

Historik Petr Kopal.

Současné zpracování podle Kopala zejména pracuje s emocemi. „Je to příběh o společenské megakrizi nejen českého království, ale jak je tam zdůrazňováno, tak celé Evropy, křesťanstva, multiverza, prostě všeho možného,“ vysvětluje historik.

To podle něj vytváří paralelu s dnešní situací, kdy je část české společnosti nespokojená se zdražováním a obává se války na Ukrajině. „Nějak to může zapůsobit, ale individuální recepce je prostě ošidná. A to se stávalo dokonce i komunistům, kteří se domnívali, že historickým velkofilmům dali jednoznačný ideologický náboj,“ vysvětluje Kopal.

V podcastu 5:59 se také dozvíte pohled historika na to, co pro českou společnost postava Jana Žižky znamená a jak ho vnímá, nebo jestli může filmový historický epos přitáhnout pozornost k období husitských válek. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Bioscop, DVTV, YouTube kanál Česká filmová klasika, YouTube kanál Totalfilm.cz, YouTube kanál Rotten Tomatoes Classic Trailers

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované