Hlavní obsah

Nohavica a Putin? „Lidé ke stáru ztrácí citlivost senzorů,“ míní komentátor

Foto: Profimedia/Seznam Zprávy

Písničkář Jaromír Nohavica.

Reklama

Článek

Ještě před měsícem se potýkal s rušením koncertů, teď opět vyprodává sály v Ostravě, na Moravě i v Praze. Do nepřízně některých českých a polských měst se písničkář Jaromír Nohavica dostal po napadení Ukrajiny Ruskem. Odmítl totiž vrátit Puškinovu medaili, kterou v roce 2018 převzal z rukou ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Písničkář Jaromír Nohavica se potýkal s kritikou za přijetí Puškinovy medaile od prezidenta Vladimira Putina už před čtyřmi lety, teď na jaře ale kvůli stejnému ocenění nemohl hrát v některých českých a polských městech. Podle nich se totiž dostatečně nedistancoval od současné vlády v Rusku.
  • Lidem, kteří v úterý navštívili jeho koncert v ostravské aule Gong, ale nic z toho nevadí. „Vnímám ho jako umělce, ať si má jakýkoliv politický názor, pokud to nepropaguje,“ řekl třeba Ondřej Vítoslavský.
  • Není tak zřejmé, jestli má být důležitější morální integrita umělce nebo jeho dílo jako takové. „Je to otázka pro Západ. Musí se domluvit celá společnost a její zástupci v kulturním provozu,“ říká publicista a analytik týdeníku Euro Petr Fischer.

O víkendu čekají Jaromíra Nohavicu vystoupení v téměř vyprodané pražské hale O2 Universum. Přijíždí na ně z vyprodaných koncertů v Prostějově a Ostravě, kde ho fanoušci vítali s otevřenou náručí.

„Má stále krásnou atmosféru na těch koncertech a stmeluje velký počet lidí,“ popisovala třeba v úterý v aule Gong v Dolních Vítkovicích Eva Papírníková.

„Jsem ráda, že kolem sebe vidím tolik lidí, kteří nepodlehli momentální náladě, která je proti němu vedena ve sdělovacích prostředcích,“ doplnila ji Jiřina Oršulíková. A narážela tak na kritiku, se kterou se musel „slezský bard“ potýkat v souvislosti s tím, že nevrátil Puškinovu medaili od prezidenta Putina.

„Nejsem příznivcem laciných gest. Vracení medailí, poklekávání, mávání vlaječkami,“ říkal na začátku března při online vystoupení. Chtěl zároveň přes Člověka v tísni poslat peníze na Ukrajinu. Organizace ale z morálních důvodů odmítla.

+1

Podle analytika týdeníku Euro a publicisty Petra Fischera je pro Nohavicu medaile „hodně důležitá“ zejména kvůli tomu, že se ruské kultuře a překladu ruských textů věnoval celý život. Má to ale i další příčinu.

„Přičítal bych to i tomu, že prostě lidé ke stáru už ztrácí citlivost těchto důležitých politických senzorů a zkrátka přijmou pochvalu i od lidí, od kterých by si ji asi třeba před 20 lety nevzali,“ vysvětluje analytik týdeníku Euro a publicista Petr Fischer.

Debata pro Západ

S podobným chováním se ale po celém světě museli potýkat i další umělci, kteří jsou jakkoli spojeni s Ruskem. Zatím není jasné, jestli je má společnost hodnotit jen za jejich dílo, nebo i v souvislosti s jejich politickými a společenskými názory.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Publicista Petr Fischer.

„Je to debata spíš pro Západ. Kde je pro nás ta míra? A zřejmě bude pro jednotlivce jiná, ale pak se musí domluvit celá ta společnost a její zástupci v tom kulturním provozu. A myslím, že se to zatím řešilo docela dobře a že ti, kteří jsou propagandisté Putina a podíleli se na propojení umění a politiky, tak jednoznačně nemají na evropských nebo západních scénách co dělat,“ popisuje Fischer.

„Třeba Valerij Gergijev je jeden příkladů toho, že tady máme umělce, který je sice skvělý interpret, skvělý dirigent, ale je to víceméně člověk, který dělá putinovskou propagandu. Tam se to prostě odpojit nedá,“ myslí si.

Jak se v průběhu let změnila společenská role Jaromíra Nohavici a jak se v kultuře vyhnout pouze účelovému antiruskému vidění, se dozvíte v páteční epizodě podcastu 5:59. Více si poslechněte v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: rozhovory s účastníky úterního koncertu v ostravské aule Gong s Dominikou Kubištovou, YT kanál Jaromíra Nohavici, YT kanály CzechWorkouts, Vrkal

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované