Hlavní obsah

Fanouškovské mistrovství. Hokejové MS v Česku opět láme rekordy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Mistrovství světa v hokeji provází v Česku velký zájem fanoušků.

Článek

Pro českou reprezentaci přichází ve čtvrtek zápasem s USA moment pravdy. Bez ohledu na výsledek čtvrtfinále ale mistrovství světa v Praze a Ostravě opět v Česku vybudilo hokejovou horečku, která za notného přispění zahraničních fanoušků zřejmě zlomí divácký rekord. Skutečně se tuzemské šampionáty vymykají z řady?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak vážným problémem se na hokejovém mistrovství světa v Praze a Ostravě staly falešné vstupenky.
  • Že vnímání šampionátu ze strany českých fanoušků je v mnoha ohledech odlišné než třeba v zámoří.
  • Kam směřuje světový hokej pohledem reportéra, který na turnaje MS jezdí přes dvacet let.

Atmosféra, kterou si fanoušci pochvalují. Ostatně na zápasy v Praze a Ostravě jich chodí tolik, že turnaj míří k vytvoření diváckého rekordu. A v neposlední řadě jsou tu i stále doufající čeští příznivci, kteří věří, že hokejová reprezentace tentokrát na „domácím“ šampionátu dosáhne až na zlaté medaile. Takový je dosavadní průběh letošního mistrovství světa v hokeji. Český tým se v jeho rámci ve čtvrtek utká ve čtvrtfinále s reprezentací USA.

Na setkání hokejové elity v Česku ale ulpěla i jistá kaňka v podobě stovek případů, kdy fanoušci naletěli podvodníkům a skončili s falešnými vstupenkami před branami stadionu. Navíc i podle odhadu policie mnozí lidé problém nenahlásí, jeho skutečný rozsah je proto možné jen tušit. Přesto se do útrob hokejových arén dostaly statisíce lidí - a dávají o sobě patřičně vědět.

„Je to skutečně fanouškovské mistrovství,“ říká o turnaji sportovní reportér Zdeněk Janda, který se v redakci Deníku Sport a serveru iSport.cz zaměřuje právě na hokej. Také podle něj se letošní ročník vyznačuje svou diváckou kulisou. Zážitek přitom funguje oběma směry. „Z pohledu hokejové vášně, energie a hokejového zážitku - což je to, proč tam lidé jdou - si to opravdu užijí. Mistrovství v Česku je v tomto ohledu světové,“ dodává Janda v rozhovoru pro podcast 5:59.

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

Tak si to užijeme!

Už současný rekord v návštěvnosti přitom nastavilo předchozí mistrovství světa konané v Praze a Ostravě v roce 2015. Tehdy zápasy navštívilo téměř 750 tisíc lidí. A letos organizátoři na základě dosavadního zájmu očekávají ještě vyšší číslo.

Důvodů, proč teď šampionát v Česku nejen táhne - ale proč na něm diváci vytvářejí i tak výraznou atmosféru - je z pohledu novináře Jandy celá řada. Poukazuje na kvalitu doprovodného programu, dobré výsledky a herní projev české reprezentace, ale také na cenu lístků. „Pokud chce jít rodina na zápas, vyjde to třeba na 12 tisíc korun. Což je hodně. Takže když už tam jsou, prostě si řeknou: Tak si to užijeme!“ líčí.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Reportér Deníku Sport a iSport.cz Zdeněk Janda.

Český fanoušek prý navíc vnímá turnaj jinak než třeba příznivci v USA. „V zámoří nemá mistrovství světa takovou tradici a fanouškovské podhoubí jako u nás. Není pro ně takovým fenoménem,“ míní Janda a připomíná některé historické momenty spojené s českou nebo československou účastí na šampionátech. Včetně slavných výher nad sovětskou reprezentací z roku 1969, jen krátce po invazi ze srpna 1968.

Nejde však jen o diváckou oblibu mistrovství světa, ale spíše hokeje jako takového. K síle této „značky“ v Česku podle Jandy stále pomáhá i odkaz vítězství hokejistů na olympijském turnaji v Naganu v roce 1998. Fanoušky tak žene vpřed naděje, že osobně budou u dalšího slavného okamžiku.

Hokej v proměnách

Zatímco divácká obliba hokeje a mistrovství světa v Česku neklesá, jedna dlouhodobá proměna se přesto odehrává. Podle Jandy, který v pozici hokejového novináře navštívil už 21 šampionátů, se totiž mění podoba turnaje i samotné hry.

„Z fanouškovského hlediska je to daleko větší show a lidé si to dokážou víc užít,“ uvádí reportér a zmiňuje například i to, že diváci na stadionech dnes už v průběhu zápasu dostávají daleko více informací. Z kostky nad ledem se dozvědí i takové detaily jako rychlost střely, kdo komu přihrál nebo kolik jaký hráč odehrál minut. Mimo arénu jsou pak připravené fanzóny, které rovněž poskytují dříve nevídaný zážitek.

Taktovka doby se však podepisuje i na sportovní stránce. Hra je totiž podle Zdeňka Jandy rychlejší, ostřejší a více zatížená taktikou. Hráči s individuálními schopnostmi v ní nemají takovou možnost vyniknout.

Sjednocování taktické přípravy nebo přístupu k bránění pak má i další efekt - snižují se rozdíly mezi silnými a slabými týmy. „Dříve tam (na MS) byly týmy jako Japonsko, což bývalo o deseti gólech (do jeho sítě). Ale dnes už tady žádný takový ‚sranda mač‘ není,“ dodává sportovní reportér.

V podcastu 5:59 také uslyšíte více o problémech s falešnými vstupenkami nebo o tom, jaké změny se dají u show spojené se zápasy mistrovství světa do budoucna očekávat. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, ČT24, ČT sport, iDNES.tv, Česká televize, ČT - Československý filmový týdeník, Facebook - 2024 IIHF Ice Hockey World Championship (@2024IIHFWorlds), FB - Mistrovství světa v ledním hokeji (@MSHokejCZ), YouTube - _Jenda_cestovatel_ (@_Jenda_cestovatel_)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované