Hlavní obsah

Analytička: Útoky jemenských Húthíů řídí Írán. Je to odplata Izraeli

Foto: Mohammed Hamoud, Getty Images, Seznam Zprávy

Húthíjský bojovník obsluhující kulomet.

Reklama

Článek

Útoky jemenských povstaleckých milic Húthíů v Rudém moři a následné odvetné operace americké a britské armády zesilují napětí na Blízkém východě. Jak se povstalecké jemenské hnutí – podporované Íránem – dostalo do role ambiciózního hráče?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč jemenští povstalci útočí na dopravní lodě v Rudém moři.
  • Kdo je podporuje a proč.
  • A do jaké situace konflikt dostává obyvatele Jemenu, kteří léta trpí válkou.

Napětí v Rudém moři se stále stupňuje. Ozbrojení povstalci Húthíové, kteří s podporou Íránu ovládají část Jemenu, v této oblasti několik týdnů napadají zásobovací lodě. Jejich útoky tak komplikují dopravu přes tuto klíčovou námořní trasu, která spojuje Indický oceán se Středozemním mořem. Zástupci Húthiú tvrdí, že jejich ataky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy.

Seniorní výzkumnice v Centru strategických studií v jemenském Saná Majsá Šudžá ad-Dín v podcastu 5:59 připomíná, že Húthíové dlouhodobě vystupují jako skupina s „antiimperialistickou ideologií zaměřenu proti USA a Izraeli“ a navíc posledních devět let je Jemen, kde operují, ve válce. Situace v Rudém moři tak i vzhledem k dění na geopolitické scéně může dál eskalovat. „Může to přerůst v širší regionální válku,“ říká.

Náznaků o rostoucím napětí na Blízkém východě je čím dál tím více. V prvních týdnech letošního roku na sebe například útočily Írán s Pákistánem a ve světě narůstají obavy i ohledně dalšího vývoje na severní hranici Izraele s Libanonem.

Proč je důležité Rudé moře

  • Jedna z nejdůležitějších námořních tras. Spojnice mezi Indickým oceánem a Středozemním mořem. Alternativní trasy, které vedou kolem Afriky, jsou podstatně delší (o téměř 9000 kilometrů), a tedy dražší.
  • Přes Rudé moře prochází mezi 12 až 15 procenty světového obchodu. Trasa je extrémně důležitá zejména pro přepravu ropy a pohonných hmot z Perského zálivu. A také komodit směřujících do Asie, včetně ruské ropy.
  • Od severu u Suezského průplavu k jihu u strategické úžiny Báb al-Mandab měří Rudé moře na délku přibližně 2250 kilometrů, největší šířka dosahuje 355 kilometrů. Jeho rozloha činí 438 tisíc kilometrů čtverečních, je tedy například jen o kousek menší než Černé moře.

„Získají více, než ztratí“

Vraťme se ale k situaci v Rudém moři. Húthíové svým jednáním porušili mezinárodní právo a protiútok ze strany Spojených států a Velké Británie na sebe tak nenechal dlouho čekat. Koalice zahájila údery ze vzduchu i z moře proti vojenským pozicím povstalců na území Jemenu.

„Těžko si představit, že by akce Húthíů přešly bez povšimnutí. Američané jistě chtějí bránit i své zájmy a zájmy svého strategického spojence Izraele. Chtějí také dát najevo, že jsou v regionu stále silnou mocností. To ale neznamená, že takové útoky budou vojensky efektivní,“ říká výzkumnice.

Podle ad-Dín sice zásahy Američanů jistý dopad mají, ale není to nic, z čeho by se jemenští rebelové nedokázali vzpamatovat. A zároveň USA nemají žádnou dlouhodobou strategii vůči Jemenu. „Jedno se tak zdá být jasné, Húthíové tímto konfliktem více získají než ztratí, protože jsou zvyklí na život ve válečném stavu. Naopak velkou výzvou je pro ně fungovat v mírovém uspořádání,“ popisuje analytička.

Foto: BBC/Sana`a Center for Strategic Studies/Congress Research Service, Seznam Zprávy

Rozdělený Jemen.

Húthíové přitom nejsou podle výzkumnice v Jemenu ani zdaleka populární. Země se dlouhodobě potýká s humanitární krizí, ekonomickými obtížemi a korupcí. Válka ale postoj Jemenců tradičně mění. Analytička zmiňuje fenomén vnějšího nepřítele, zvlášť tak v tomto regionu nenáviděného, jakým jsou Spojené státy a Velká Británie. Hrozba zvenku prostě dokáže Jemence sjednotit a přiměje je zapomenout třeba i na nedostatek pitné vody a potravin.

„V některých oblastech Jemenu je, když to řeknu jednoduše, hladomor a v takových podmínkách je těžké přemýšlet o budoucnosti. Z Jemenu se ke mně dostávají protichůdné zprávy. Lidé jsou na jednu stranu naštvaní na Američany, na druhé straně mají obavy z toho, co se bude dít dál,“ popisuje.

Role Íránu

A do karet hraje jemenským povstalcům a jejich útokům v Rudém moři i další věc. Neoficiálně mají v zádech silného regionálního spojence: Írán. Húthíové na něm sice nejsou naprosto závislí – finance například získávají z daní – ale podpora Teheránu a dodávky určitých surovin, jakou je například ropa, jsou pro rebely zásadní.

Foto: archiv Majsy Šudži ad-Dín

Jemenská analytička Majsá Šudžá ad-Dín.

Jemenská analytička přitom upozorňuje, že bez pomoci Íránu by Húthiové nedokázali přestát ani devítiletou válku se Saúdy. Bez souhlasu Íránu se tak podle ní „v žádném případě“ neobešly ani útoky v Rudém moři.

„Poté, co začala válka v Gaze, začali své útoky stupňovat. Což byla v tu chvíli i politika Íránu – zesilovat reakci postupně, podle toho, jak se chová Izrael. (…) Húthíové podnikli řadu útoků, k nimž dostávali zpravodajské informace právě od Íránu,“ říká Majsá Šudžá ad-Dín.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, kdo vlastně Húthíové jsou a kam až sahá jejich historie nebo jestli Jemenci věří, že by po devíti letech války ještě mohli žít v míru. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Eduard Freisler, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, CBS News, Deutsche Welle News, WAVY TV

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované