Hlavní obsah

Jindřich Šídlo: V Praze může po volbách vládnout kdokoliv s kýmkoliv

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jindřich Šídlo při natáčení podcastu 5:59 na smíchovské náplavce v Praze.

Reklama

Článek

Už za pět týdnů vyrazíme k volbám - vybírat se bude třetina Senátu, ale hlavně: 23. a 24. září budeme volit městské a obecní zastupitele. Zvláštní pozornost se samozřejmě soustředí na velká města v čele s Prahou, kde magistrát hospodaří s více než 90miliardovým rozpočtem. Jak na tom hlavní město v roce 2022 je? A kam by metropole v příštích letech měla mířit? Stane se z ní ráj pro motoristy, nebo pro cyklisty?

Co v dnešní epizodě také uslyšíte

  • Jaká byla atmosféra na smíchovské náplavce, kde Jindřich Šídlo mluvil o specifikách pražské komunální politiky a náročném údělu každého primátora hlavního města.
  • Jaké byly osudy dřívějších pražských primátorů, čím se vepsali do dějin nejen hlavního města a proč je dobré si připomínat éru Pavla Béma se vším, co k ní patří.
  • Kteří kandidáti mají podle Jindřicha Šídla šanci v pražských podzimních volbách uspět a jaká témata nakonec budou ve volební kampani ta skutečně podstatná.

Hned zkraje živého natáčení přišly na levém břehu Vltavy na přetřes problémy, které hlavní město a jeho obyvatele sužují. Podle Jindřicha Šídla jsou to hlavně neustále rostoucí ceny. „Jsme takový Londýn Česka. Ceny všeho, zejména bydlení, jsou v Praze už obskurní,“ říká komentátor.

Jenže jde o problém složitý, který navíc není vždy jen v rukách primátora. A k drahotě se přidává ještě komplikovaná doprava, kdy chybí funkční obchvat města. Ve státě, kde podle Jindřicha Šídla všechno trvá neúnosně dlouho, nemůže žádný primátor tyto problémy vyřešit za jedno volební období.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jindřich Šídlo před živým natáčením podcastu 5:59.

Nejhorší džob

Podle Jindřicha Šídla je funkce primátora jednou z nejnebezpečnějších a také nejnevděčnějších prací, které může člověk v hlavním městě vykonávat. Vládne sice velkému rozpočtu a může být okouzlen relativní mocí, ale historický exkurz ukazuje, že není o co stát.

„Je to sice funkce mocná, ale také velice nevděčná. Pražani jsou nároční, dost žádají a neodpouštějí. A je samozřejmě také spojená s potenciálními problémy, ať už reálnými, jako jsme viděli na konci tohoto volebního období, nebo s neexistujícími, nicméně dlouhá léta zatěžujícími,“ naráží komentátor na častá trestní stíhaní primátorů kvůli kauzám spojených s jejich předchůdci.

Řeč je například o aférách z dob Pavla Béma, který je ale podle komentátora Šídla i přesto tím nejvýraznějším primátorem v pražských porevolučních dějinách. Za jeho vlády se podle něj totiž alespoň něco dělo. Stavěl se tunelový komplex Blanka, plánovalo se prodloužení metra A. „On byl také jediný, kdo vyhrál pražské volby dvakrát, ať si o něm myslíme, co chceme. A že budeme mít hodně důvodů ke skepsi.“

+9

Z 22 kandidátů jich má šanci jen pár

I když se o primátorský řetěz v metropoli uchází přes dvacet kandidátů, mezi ty s reálnou šancí uspět se jich podle Jindřicha Šídla počítá jen menší část. Nic ale není vyloučeno, na vedení města se nakonec může podílet i ten, kdo nezvítězí.

„Pražská politika spočívá v tom, že každý může vládnout s každým - opravdu tady neexistují ideologické hranice, kdokoliv s kýmkoliv. A dokonce během jednoho volebního období tady dokážou vládnout tři různé koalice spolu,“ vypočítává Jindřich Šídlo.

Šanci na solidní výsledek mají podle něj kandidáti koalice Spolu, hnutí ANO, Pirátů a Prahy sobě. Sporný je výsledek Starostů a nezávislých, které v posledních týdnech oslabila kauza Dozimetr kolem pražského dopravního podniku.

„Není úplně nejlepší zahájit volební kampaň tím, že vám seberou náměstka primátora. To se většinou nevyplácí. Je to strašně obtížný moment,“ hodnotí šance strany v podzimních komunálních volbách komentátor Jindřich Šídlo.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, zda rozhoduje o vhodnosti kandidáta na post primátora i jeho věk, nebo kdo dříve v Praze patřil do party špičatých bot. Poslechněte si audio na začátku článku.

Tvůrci

Editor: Barbora Sochorová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované