Hlavní obsah

Kauza Marka Wollnera upozorňuje na nezdravé prostředí v České televizi

Foto: Česká Televize, Profimedia.cz

Česká televize se zabývá chováním novináře Marka Wollnera k podřízeným.

Reklama

Článek

Novinář Marek Wollner dál zůstává odstavený od své práce v České televizi. Podle jejího vedení ale interní vyšetřování neodhalilo, že by šéfredaktor aktuální publicistiky spáchal jakýkoliv trestný čin. Wollner od loňského listopadu čelí podezření ze šikany a sexuálního obtěžování svých podřízených. Co všechno o případu víme?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak závažná jsou svědectví o údajném sexuálním obtěžování a šikaně podřízených ze strany Marka Wollnera.
  • Proč jde podle Wollnera v případu o nedorozumění a údajně také o konkurenční boj.
  • Co víme o způsobu, jakým Marek Wollner dlouhodobě vedl jím řízené redakce v České televizi.

Marek Wollner patří dlouhodobě k nejznámějším postavám České televize. Už od roku 2004 se podílí na pořadu Reportéři ČT, jehož se později stal moderátorem, dramaturgem a hlavní tváří.

Jiná známá novinářská osobnost veřejnoprávního média ale loni v listopadu napsala vedení instituce e-mail, po kterém se v televizi rozjelo interní vyšetřování Wollnerova chování. Dramaturgyně a moderátorka pořadu 168 hodin Nora Fridrichová v podnětu napsala, že existují svědectví, podle kterých se Wollner dopouštěl sexuálního obtěžování. A nyní je známý první výstup z vyšetřování.

„Zpráva neobsahuje informace, které by vedly k podezření, že mohl být spáchán jakýkoliv trestný čin,“ informoval ve středu generální ředitel ČT Petr Dvořák prostřednictvím šéfa komunikace Víta Koláře. Už dříve nařčení odmítl i samotný Wollner.

Wollner: Jde o konkurenční boj

Marek Wollner v rozhovoru pro Seznam Zprávy odmítl, že by se dopouštěl sexuálního obtěžování. Okolnosti svého podnětu popsala redakci také Nora Fridrichová:

„To, že se nestal trestný čin, automaticky neznamená, že ve Wollnerově případu nešlo o šikanu nebo o nějaké nevhodné chování,“ upozorňuje v podcastu 5:59 reportér Seznam Zpráv Vojtěch Gavriněv. A dodává, že i po středečním vyjádření ze strany vedení ČT zůstává Wollner oficiálně odstavený od práce.

Není přitom jasné, kdy televize rozhodne o jeho dalším osudu. Stále neveřejnou zprávu interní komise, a případně i návrhy dalšího řešení, má teď v rukou generální ředitel Dvořák.

Dosud tak není zřejmé, co lidé vyslechnutí v rámci interního šetření vypověděli. Právník Tomáš Němeček, který je zastupuje, označuje jejich svědectví za závažná. Naopak Marek Wollner říká, že má důkazy na jejich vyvrácení. „Řekl mi, že ty lidi, kteří ho údajně pomlouvají, bude žalovat,“ podotýká Gavriněv.

Redakční porady u „náročného“ šéfa

Reportér Seznam Zpráv mluvil přibližně s desítkou bývalých či současných podřízených Marka Wollnera. A nikdo z nich nezmínil, že by ze strany svého šéfa zažil sexuální obtěžování. Někteří z nich ale tvrdí, že jiní lidé jim takový zážitek popisovali. V jednom případě se prý měl Wollner snažit někomu „dát facku“.

Foto: Česká televize

Marek Wollner se stal hlavní tváří pořadu Reportéři ČT.

Podle Gavriněva je ale potřeba zdůraznit jednu věc – zatímco Marek Wollner brání své jméno, čest a kariéru, čelí svědectvím lidí, jejichž identita zůstává skrytá. Svou roli tu samozřejmě může hrát mlčenlivost, ke které je část aktérů případu zavázaná. „Ale musíme v tuto chvíli přiznat, že Marek Wollner hájí veřejně své jméno proti anonymním obviněním,“ říká novinář.

Zároveň ale reportér SZ zmiňuje, že v sesbíraných svědectvích se nalézá podle něho zarážející věc: „Několik lidí mi nezávisle na sobě řeklo, že měli hrůzu z redakčních porad pod vedením Marka Wollnera a z nedělních sezení ve střižně.“

Jde přitom podle něj o respektované novináře na vrcholu kariéry, kteří jsou zvyklí na obtížné kauzy a na střety s politiky nebo zástupci byznysu. „A přesto vám říkají, že se snažili vyhýbat plánovacím poradám, že z nich měli žaludeční vředy, že z toho měli strach. Měli strach, že je tam bude jejich šéf urážet, ponižovat, že je bude slovně napadat,“ popisuje Gavriněv.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Gavriněv.

Reakcí Marka Wollnera na podobná obvinění je teze, že musí být „náročný šéf“. „Říká, že pořad Reportéři ČT pořád někdo ostřeluje a že nikdo nesmí udělat chybu,“ líčí Gavriněv. V otázce údajného sexuálního obtěžování pak Wollner namítá, že jde o nepochopení a o věci vytržené z kontextu. „Zároveň ale přiznává, že dnes už by se v některých situacích choval jinak,“ uvádí reportér Seznam Zpráv.

Při popisu širších okolností případu pak Gavriněv upozorňuje třeba i na odlišnosti média, které se můžou promítnout i do vztahů mezi zaměstnanci: „Televize je určitě specifické prostředí. Hodně těch lidí chce být na obrazovce, chtějí být vidět, chtějí být slavní, chtějí se prosadit. Je to silně konkurenční prostředí.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč teď čelí vyšetřování v České televizi také Nora Fridrichová nebo jak by se současné dění mohlo promítnout na budoucnosti pořadu Reportéři ČT. Poslechněte si v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Robert Candra, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra SZ Vojtěcha Gavriněva, Česká televize

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované