Hlavní obsah

„O problému víme a monitorujeme ho.“ Jak stát léta ignoroval dětské exekuce

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

V Česku je stále zhruba 15 tisíc lidí, kterým dluhy vznikly ještě jako neplnoletým. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

V Česku stále běží přes 15 tisíc exekucí zahájených proti neplnoletým osobám. Vzniku nových případů dětských exekucí měla zabránit loňská novela občanského zákoníku, jak ale zjistili datoví novináři Seznam Zpráv, staré exekuce stále dobíhají a na dlužníky mají zásadní dopad. Jak se Česko do této situace, která v Evropě nemá obdoby, vlastně dostalo?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Která města v Česku hlásí nejvíce dětských dlužníků a proč?
  • Jak tyto dluhy souvisí s proměnnými jako dosažené vzdělání nebo nezaměstnanost rodičů?
  • A jak se systém může nejlépe vypořádat s 15 000 dětskými dlužníky?

Loňská novela zákona o dětských exekucích sice brání vzniku nových, ty staré ale neřeší. Tisícovky lidí tak stále bojují s exekucemi, které jim vznikly, ještě než dosáhli plnoletosti.

Exkluzivní data Ministerstva spravedlnosti, která mají Seznam Zprávy k dispozici, ukazují, že většina dluhů vznikla u dopravních podniků, u nemocnic za dnes už zrušené regulační poplatky či kvůli nezaplaceným pohledávkám za svoz odpadu. Nejvíce pohledávek hlásí Praha a Plzeň.

Rodiče navíc buď pohledávky ignorovali, nebo je o problému nikdo nevyrozuměl, a dluhy tak rostly. „V Evropě je to naprosté unikum,“ říká datová novinářka Seznam Zpráv Kateřina Mahdalová.

Důsledkem tohoto selhání systému podle Mahdalové může být nedůvěra těchto lidí ve stát. „Vede je to k práci načerno, k životu v chudobě na ubytovnách nebo u obchodníků s chudobou, protože pokud má někdo obstavený účet, srážky z platu nebo je úplně mimo systém, tak na standardní bydlení nedosáhne,“ vysvětluje.

Záchrana v další novele?

Záchranou pro část dětí, které třeba kvůli nezaplacenému jízdnému v hromadné dopravě dluží desetitisíce korun, je zákon o takzvaných bagatelních pohledávkách. Ty nesmí převyšovat více než 1500 korun a zároveň na nich za tři roky nesměli nic získat exekutoři.

Foto: Marie Anna Mahdalová, Seznam Zprávy

Kateřina Mahdalová, datová novinářka a analytička Seznam Zpráv

Mahdalová nicméně varuje, že i to je problematické. „Stalo se, že někdo do té lhůty, kdy měl zákon začít platit, zaplatil jednu korunu. Čili nejde říct, že nebylo nic vymoženo. Neví se, kdo to splatil. Ale můžeme spekulovat, že ty splátky provádí ten, kdo si přeje, aby exekuce běžela dál a aby nezanikla,“ popisuje.

Útěchou nicméně může být i to, že počty dětských dlužníků už by se neměly dále zvyšovat. Data k tomu, jestli praxe po více než roce fungování zákona plošně opadla, ale zatím nejsou dostupná.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, kdy a jak vznikla praxe dětských exekucí nebo proč data exekutorské komory ukazují až desetkrát nižší čísla než statistiky Ministerstva spravedlnosti. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Radiožurnál, publicistický pořad České televize Pološero, youtubový kanál TEDx Talks

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované