Hlavní obsah

Maďaři vyšli do ulic. Nezvyklý jev, říká novinářka. Má se Orbán obávat?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Protestů se v Maďarsku účastní učitelé, studenti i další lidé. Snímek z Budapešti ze 14. října.

Reklama

Článek

Učitelé a studenti v Maďarsku v posledních týdnech rozpoutali vlnu protestů. Desetitisícové demonstrace proti špatným pracovním podmínkám a nízkým mzdám podpořili i další Maďaři, na které doléhá ekonomická tíseň. Jakou výzvu protesty znamenají pro vládu jednoho z nejsilnějších zastánců Ruska v Evropě - pro premiéra Viktora Orbána?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč se v Maďarsku objevily jedny z nejsilnějších demonstrací za poslední léta - a jestli můžou zatřást postavením premiéra Viktora Orbána.
  • Jakým způsobem si Orbán vůbec dokázal vybudovat pozici hegemona maďarské politiky.
  • Že válka na Ukrajině se dotýká Maďarska obzvlášť silně. Už proto, že přímo ohrožuje příbuzné a přátele mnoha Maďarů.

Série protestů v maďarských městech odstartovala na začátku října. Při tom vůbec největším, který se odehrál v Budapešti v den výročí vypuknutí povstání proti sovětské nadvládě z roku 1956, se 23. října sešlo podle tvrzení organizátorů až 80 tisíc lidí.

„Podobně četné demonstrace jsme v Maďarsku už nějakou dobu neviděli,“ říká maďarská novinářka Veronika Munková z nezávislého zpravodajského portálu Telex, který v roce 2020 spoluzakládala a dnes je šéfkou rozvoje jeho obsahu. Podle ní je možné, že míra frustrace ve společnosti dosáhla stupně, kdy část lidí „ztratila trpělivost a řekla ‚ne‘“.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace odstartovaly na začátku října.

Zároveň ale platí, že neklid není primárně namířený proti maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, upozorňuje žurnalistka. Protesty se týkají hlavně vzdělávacího systému. „Spousta učitelů v zemi je na tom opravdu bídně,“ vysvětluje Munková s tím, že do ulic ale kromě kantorů vyšli i další Maďaři.

Větší demonstrace přitom v Maďarsku nejsou zrovna běžné. „Maďarská společnost je poměrně apolitická, když to srovnáte třeba s Polskem, kde se pořád proti něčemu protestuje. I proto je zajímavé, že zrovna situace ve školství zvedla tak masové protesty,“ zmiňuje novinářka.

Rozdělené Maďarsko

Nespokojenost se projevila v době, kdy je podle Munkové maďarská společnost „extrémně rozdělená a polarizovaná“. Zároveň zažívá citelnou ekonomickou krizi – inflace překonává rekordy, energie výrazně zdražily a ceny obecně „vyletěly do nebe“. Vliv měla ruská invaze na Ukrajinu – ta ale v Maďarsku dopadla kromě ekonomiky i na politiku.

„V únoru začala válka a v dubnu se konaly parlamentní volby. (…) A vláda to využila ve svůj prospěch, udělala si z toho politický nástroj,“ uvádí novinářka Telexu. Připomíná, že premiér Orbán je považovaný za spojence ruského prezidenta Vladimira Putina. A maďarský lídr slíbil udržet účty za energie na uzdě tím, že se Maďarsko nezřekne ruského plynu.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Maďarská novinářka Veronika Munková.

Orbán z tématu učinil předvolební závazek. Tím druhým pak byla teze: Ochráníme Maďary před válkou. A zabralo to. Orbánova strana Fidesz ve volbách opět zvítězila a získala dokonce ústavní většinu.

„Takže politické dopady (války) byly obrovské,“ podotýká Munková. Jak ale dodává, válku jako svůj nástroj využívá také opozice, která zdůrazňuje právě Orbánův vstřícný postoj k Putinovi.

Obecně jde ale prý jen těžko určit, jak velkou podporu Orbánova politika vůči Rusku ve společnosti má. „I proto, že Maďarsko funguje zkrátka tak, že lidé mají tendenci držet se těch, co jsou momentálně u moci,“ říká maďarská novinářka.

Může vlna protestů dotlačit vládu Viktora Orbána k nějakým ústupkům? A kam se v Maďarsku pod taktovkou jednoho z nejdéle vládnoucích evropských lídrů dostal stav právního státu a svoboda médií? Podcast 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, Český rozhlas Plus, ČT24, CNN Prima NEWS, YouTube - Global News, YT - AP Archive, YT - M1 Híradó, YT - Magyar Viktor Stream

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované