Hlavní obsah

Středula se angažoval v kauze, na kterou si prý nevzpomíná

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Plán na milost pro Metrostav poradil firemním odborářům prezidentský kandidát Josef Středula.

Reklama

Článek

Prezident Miloš Zeman bude ještě před odchodem z Hradu řešit jednu spornou žádost o milost. Týká se společnosti Metrostav, která se kvůli úplatkářství nesmí tři roky účastnit veřejných zakázek. Autorem nápadu měl být kandidát na hlavu státu Josef Středula. Jak svou iniciativu vysvětluje?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč odboráři z Metrostavu žádají prezidenta Miloše Zemana o milost pro firmu, ve které pracují?
  • Jakou roli v případu hraje prezidentský kandidát Josef Středula?
  • A co je na podání žádosti i na dokumentu samotném nestandardní?

Odboráři z největší české stavební společnosti Metrostav poslali v prosinci do prezidentské kanceláře netradiční žádost. Po prezidentu Miloši Zemanovi chtějí, aby omilostnil firmu, ve které pracují.

Soud v polovině minulého roku Metrostav potrestal za úplatky pro exposlance za ČSSD a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Tři roky se nesmí účastnit veřejných zakázek a k tomu musí zaplatit deset milionů korun.

Metrostav: Přijdeme o 33 miliard

Metrostav, který v roce 2021 dosáhl zisku 1,7 miliardy, má hlavní příjmy právě z veřejných zakázek. Právě proto se jeho právníci snažili loni soud přesvědčit, ať udělí radši firmě za korupci klidně i mnohasetmilionovou pokutu – ale ne zákaz veřejných soutěží. Kvůli trestu Metrostav podle advokátů přijde na tržbách o 33 miliard.

„Bylo to průlomové. Dosud soudy neomezily žádnou tak velkou firmu v jejím byznysu kvůli trestněprávnímu problému,“ říká investigativní reportér Vojtěch Blažek.

Firemní odboráři ale tvrdí, že by kvůli něčemu, co jako zaměstnanci neudělali, mohli přijít o práci. Navíc požádali Zemana, aby firmu omilostnil i v dalších třech soudních sporech. Bojí se, že by se trest mohl opakovat. Navrhují, že „výměnou“ za to - tedy v rámci zmírnění trestu - by prezident mohl zvýšit pokutu, kterou Metrostav dostal od soudu.

Notičky od Středuly

Taktiku odborářům z Metrostavu poradil odborový předák a kandidát na prezidenta Josef Středula. Přímluvu u Zemana ale prý neslíbil. „Dává nám to jistý vhled do jeho uvažování,“ říká Blažek.

„Navíc doporučuje cestu ve chvíli, kdy - jak se ukázalo - o té kauze nic neví. Ani nevěděl - alespoň to tak říkal v tom rozhovoru, že by mělo jít o kauzu Davida Ratha,“ vysvětluje.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Mimo to je v případu ještě jedna zvláštní okolnost. Žádost nestandardně přišla přímo do kanceláře prezidenta. Podle nařízení má přitom nejdříve takové dokumenty zhodnotit Ministerstvo spravedlnosti a pak rozhodnout, jestli je postoupí prezidentovi.

Odboráři krok vysvětlují tím, že „nesnese odkladu“. A dále píší: „…jsou bezprostředně ohroženy tisíce pracovních míst zaměstnanců, jejichž zájmy máme povinnost jako odborová organizace chránit především…“

Teď je tedy jen na prezidentovi Zemanovi, jak a kdy se s prosbou firemních odborářů vypořádá. Zákon mu lhůtu neukládá.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak proces v takzvané druhé větvi kauzy Davida Ratha probíhal nebo jak na žádost o vyjádření ke zjištění serveru Seznam Zprávy reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Editor a koeditor: Robert Candra, Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy, ČRo Radiožurnál, TV Nova, ČT24

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované