Hlavní obsah

Po „investiční hvězdě“ zbyla miliarda dluhů. Příběh majitele Pietro Filipi

Foto: Roman Vondrouš / ČTK, Seznam Zprávy

Kvůli investicím Michala Mičky je v insolvenci například firma Pietro Filipi. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Krach oděvního impéria podnikatele Michala Mičky směřuje k dalšímu rozuzlení. Soud rozhodne, jestli schválí oddlužení muže dříve označovaného za hvězdu českého byznysu. Způsobila pád firem jako Pietro Filipi a Kara covidová krize, nebo spíše Mičkova nezodpovědnost? A co případ ukazuje o riziku pro drobné investory?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Podnikatel Michal Mička před čtyřmi lety koupil firmy jako Pietro Filipi nebo Kara, během pandemie je ale dostal ke krachu. Tvrdí, že kvůli covidu, insolvenční správce ale poukazuje na jeho neschopnost.
  • „Skoro nic po něm nezůstalo, v majetkové podstatě jsou jednotky milionů korun jako třeba jízdní kolo nebo obrazy. Rozpustil peníze ve vlastních potřebách,“ říká ekonomický redaktor Seznam Zpráv Jiří Zatloukal.
  • Kromě svého majetku Mička potopil i životní úspory investorů. A to zejména těch malých, kteří nakoupili jeho firemní dluhopisy. Trh s nimi stát reguluje jen málo, a tak je mnohdy záchranou pro neperspektivní společnosti.

Podnikatel Michal Mička před rokem dovedl ke krachu firmu s módními oděvy Pietro Filipi. Ta patřila do jeho investiční skupiny C2H. Čtyřiatřicetiletý podnikatel neúspěch přičítá pandemii covidu, zpráva insolvenčního správce ale poukazuje na jeho nezodpovědnost.

„Přestaly mu vycházet jeho podnikatelské plány. Jak uvádí i insolvenční správce, on firmy řídil intuitivně, což je eufemismus pro to, že je řídil špatně,“ říká ekonomický redaktor Seznam Zpráv Jiří Zatloukal.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Podnikatel a investor Michal Mička.

A poukazuje na to, že Mička měl v nepořádku účetnictví a nedělal si ani analýzy trhu. Z pohledávek, které jsou přihlášené do insolvenčního řízení, navíc vyplývá, že společnost využíval jako osobní peněženku. Objevují se v nich třeba i výdaje za letenky, alkohol, dárkové poukazy i pokuty.

Už brzy o oddlužení firmy rozhodne soud a podle Zatloukala to nebude jednoduché. Po Mičkovi totiž zbyly „velké dluhy, ale žádný majetek“. „To uspokojení věřitelů bude extrémně nízké. Budou to procenta, malá procenta,“ podotýká redaktor.

‚Vycházející hvězda‘

Prvotní investice se Mičkovi přitom povedly, média ho označovala za „vycházející hvězdu“. Už při střední škole se živil jako finanční poradce, poté vydělával prodejem akcií a začal investovat. „Určitě se mu nějaké věci povedly. Například investoval do Liftaga, což je mobilní taxík, něco jako český Uber. A zhodnotil svůj podíl za rok, tuším, o 50 procent,“ popisuje Zatloukal.

„Pak pojal myšlenku, že vytvoří velkou módní skupinu, která bude dobře fungovat,“ dodává. Pietro Filipi ale kupoval už s dluhem, další náklady tak kryl pomocí směnek a dluhopisů.

Foto: Seznam Zprávy

Redaktor Seznam Byznys Jiří Zatloukal.

Právě prodej firemních dluhopisů začaly v Česku zhruba před deseti lety používat zejména neprosperující firmy, aby mohly financovat nové projekty. Podle Zatloukala jde v současnosti o téměř neregulovaný byznys. „Je to časovaná bomba,“ varuje.

Banky už takovým společnostem totiž nepůjčí, a ty se tak snaží získat peníze od lidí, které nalákají na poutavý příběh. „A takových lidí zaplakala s Michalem Mičkou masivní řada. Nejsou to jenom miliardáři, jsou to především ti malí, kteří si tam vložili úspory a skutečně přišli o všechno,“ vysvětluje Zatloukal.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, co dělá a kde pracuje podnikatel a investor Michal Mička v současné době, nebo jak plánuje ministerstvo financí čelit byznysu firemních dluhopisů. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy, ČT24, Česká televize - Reportéři ČT, Forbes - Podcast Byznys

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované