Hlavní obsah

Ponížení Donalda Trumpa, které nese politické body

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Bývalý americký prezident a jeden z kandidátů Republikánské strany do prezidentských voleb 2024 Donald Trump. Archivní foto.

Reklama

Článek

Americký exprezident Donald Trump se ve čtvrtek plánuje vydat soudu ve státě Georgia. Úřady mu mají sejmout otisky prstů, pořídit jeho policejní portrétní fotografii, zvážit ho a Trump také bude muset zaplatit kauci. Proč zejména Trumpův snímek představuje politické nebezpečí, vysvětluje reportér The New York Times Glenn Thrush.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jestli je pravděpodobné, že úřady tentokrát zveřejní policejní portrétní fotografii Donalda Trumpa.
  • V jakých případech už je americký exprezident obviněn a proč.
  • A jak chce Trump využít soudních procesů ve svůj prospěch.

Americký exprezident Donald Trump se hodlá ve čtvrtek dostavit k soudu ve státě Georgia, aby čelil obvinění z ovlivňování voleb. Prokurátorka jeho a dalších 18 lidí včetně bývalého prokurátora a exstarosty New Yorku Rudyho Giulianiho viní z toho, že se spolčili s cílem zvrátit Trumpovu volební porážku v roce 2020.

„Bude se s ním zacházet stejně jako s každým jiným obviněným z trestného činu, který se ocitne v budově trestního soudu ve Fulton County,“ popisuje pro podcast 5:59 reportér The New York Times Glenn Thrush, který se zabývá otázkami práva a justice.

Úředníci tak Trumpovi sejmou otisky prstů, pořídí jeho policejní portrétní fotografii, zváží ho a také bude muset zaplatit kauci 200 tisíc dolarů. „Všechny tyto informace budou navíc pravděpodobně zveřejněny,“ dodává Thrush.

Trump, který je podle průzkumů zároveň favoritem mezi kandidáty Republikánské strany do prezidentských voleb v roce 2024, je obžalován i v dalších třech kauzách. V předešlých případech se ale vždy dokázal podobné proceduře vyhnout. Písemně se totiž zavázal, že se dostaví k soudnímu řízení.

Zveřejnění údajů, ke kterému nejspíš tentokrát dojde, nicméně podle Thrushe může představovat politické nebezpečí. Jeho odpůrci se zejména z fotografie sice mohou škodolibě radovat, ale využít ji v kampani může i sám Trump. „Je to mocný obraz, který Donald Trump může použít v komunikaci se svými podporovateli, aby jim ukázal, že je obětí nespravedlivého pronásledování,“ vysvětluje Thrush.

„Ještě nikdy se to nestalo“

Trump momentálně čelí čtyřem obžalobám – dvěma federálním, jedné ve státě New York a jedné v Georgii – a je podezřelý z celkem 91 různých trestných činů.

V jednom případě prokurátor exprezidenta obvinil kvůli přechovávání tajných dokumentů a bránění výkonu spravedlnosti v jeho floridském sídle Mar-a-Lago. Další dvě kauzy se týkají zvrácení výsledků voleb v roce 2020 – jde o vpád Trumpových příznivců do Kapitolu a nejnovější případ ve státě Georgia. Soud mimoto také bude řešit, zda exprezident zaplatil pornoherečce Stormy Daniels za to, že bude mlčet.

Foto: Profimedia.cz

Reportér The New York Times Glenn Thrush.

„Něco takového se v historii Spojených států ještě nikdy nestalo – toto spojení obvinění z trestných činů a procesů týkajících se politických záležitostí je bezprecedentní a také nebezpečné,“ hodnotí situaci reportér The New York Times. Nejzávažnější je podle Thrushe případ z Georgie a také události v Mar-a-Lago.

Strach vs. politická strategie

Soudy se nicméně budou diametrálně lišit, a to i ve dvou kauzách, ve kterých se prokurátoři snaží Trumpovi dokázat, že chtěl zasahovat do výsledků voleb v roce 2020. Speciálně jmenovaný státní zástupce Jack Smith, který řeší události ze 6. ledna 2021, například obvinil pouze exprezidenta a chce postupovat rychle.

„A v případě, který se bude řešit ve Fultonu, je 18 spoluobviněných a celý je postavený na trochu obskurním zákonu o vydírání, který ve státě Georgia platí,“ popisuje Thrush.

Zmíněnému zákonu se v USA přezdívá „RICO“ a je namířený proti organizovanému zločinu, který stíhá vydírání, zločinná spolčení, spiknutí nebo korupci. „Nemusíte dokázat každý detail z toho samotného obvinění, ale pokud se lidé dají dohromady s úmyslem vytvořit zločinné spolčení a státní zástupce to dokáže, jedná se samo osobě o trestný čin,“ vysvětluje reportér. Ironií je, že právě obžalovaný Giuliani se jeho prosazováním proslavil.

Trump veškerá vůči němu vznesená obvinění odmítá a na sociálních sítích uráží jak prokurátory, tak soudce. Podle Thrushe se ale z jeho okolí ozývají hlasy, které říkají, že Trump má „obavy hraničící se strachem“ z toho, jak mohou soudy dopadnout. Na druhou stranu jsou ale řízení „v jádru jeho politické strategie pro příští rok“, kdy se konají prezidentské volby.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak mohou soudní procesy americké primárky ovlivnit nebo proč zároveň s počtem Trumpových obžalob roste i jeho popularita u příznivců Republikánské strany. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Plus, CNN, youtubový kanál NBC News, 11Alive - Fox, CNN-News18, twitterový účet @ThePrestonParra

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované