Hlavní obsah

Ruská novinářka o Putinově mobilizaci: Konec tiché dohody Kremlu s národem

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin na fotografii z letošního března.

Reklama

Článek

Ruská veřejnost ve středu vyslechla dlouho obávanou zprávu – prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Putinův krok vyvolal nové obavy z dalšího ruského postupu i mezinárodní kritiku. Jak vážnou eskalaci konfliktu nové kroky Kremlu přinášejí?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co znamená pro Rusy vyhlášení mobilizace a co ve výnosu, který ruský prezident Vladimir Putin podepsal, zůstalo utajené.
  • Jak souvisí mobilizace a referenda v Doněcké a Luhanské republice na východě Ukrajiny naplánovaná na víkend.
  • Jestli může válečná pohotovost v Rusku spustit protesty mezi lidmi nebo i mezi Putinovými nejbližšími.

„Pokud bude ohrožena územní celistvost naší země, použijeme všechny dostupné prostředky k ochraně našeho lidu,“ vyhrožoval ve středu ráno Západu Vladimir Putin.

Mimo to oznámil, že podepsal výnos o „částečné mobilizaci země“, která se týká zejména ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností. Dokument začal platit okamžitě. Zároveň obvinil Západ z „jaderného vydírání“ a pohrozil použitím jaderných zbraní.

Přestože se o kroku spekulovalo, Rusové podle zpravodajky deníku Daily Telegraph pro Rusko Natalie Vasilievy nečekali, že se to teď stane. „Nikdo se na to nechystal, nikdo neměl záložní plán nebo třeba zakoupené letenky na cestu z Ruska s otevřeným datem,“ popisuje.

Někteří prý začali být obezřetní až v úterý večer, kdy parlament začal přijímat změny v trestním zákoníku. Po vyhlášení mobilizace začali Rusové hromadně vykupovat letenky ze země.

Utajená doložka ve výnosu

Obavy jsou podle Vasilievy na místě: Putinův projev totiž neodpovídá vydanému dekretu. „Je naprosto vágně formulovaný a obsahuje jednu utajenou položku, která – jak nám vysvětlil jeho tiskový mluvčí Dmitrij Peskov – obsahuje informaci o počtu lidí, kteří mají být mobilizováni,“ vysvětluje.

Sám Peskov během středy zmínil, že jde o zhruba 300 tisíc lidí. O reálných počtech ale podle Vasilievy nic nevíme. „Zavdává nám to příčinu obávat se a vyvozovat z toho, že mobilizován může být v Rusku prakticky kdokoli z mužů středního věku,“ říká zpravodajka.

Foto: Soukromý archiv Natalie Vasilyevy.

Reportérka Natalia Vasilyeva.

Nicméně nehledě na to, kolik mužů se Putinovi povede nashromáždit, je podle Vasilievy „těžké si představit, že na bitevním poli to cokoli změní“. Rusko podle ní ani s vycvičenou armádou nebylo schopné udržet větší část Ukrajiny a není důvod, aby to vyšší počty vojáků změnily.

Vyhlášení mobilizace nicméně dává větší smysl v souvislosti s dalšími kroky Ruska. Úzce je třeba provázáno s plánovanými referendy v Doněcké a Luhanské republice na východě Ukrajiny. Pokud je Rusko připojí, bude na ně moct vysílat svá vojska s nižšími náklady. „Taky odpadne nutnost takové přesuny právně vysvětlovat,“ dodává Vasilieva.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli podle expertů mohou na ukrajinských bojištích mobilizovaní pomoct a případně kdy nebo jaké jsou šance, že se proti Putinovi postaví jeho nejbližší okolí. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla a David Kaiser

Dabing: Tereza Chlubná

Zdroje audioukázek: YT - The Guardian, ČRo Radiožurnál, ČT24, YT - Высота, YT - TVP Info

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované