Hlavní obsah

Kauza ústavu ve Višňovém: Trestní oznámení a plačící děti

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Výchovný ústav ve Višňovém u Znojma, kde mělo docházet k šikaně a dalším nesrovnalostem.

Reklama

Článek

Česká školní inspekce navrhuje odvolání ředitele výchovného ústavu ve Višňovém nedaleko Znojma, kde mělo docházet k šikaně dětí. Svědectví o případech před několika měsíci shromáždili reportéři Seznam Zpráv. Inspekce došla v hloubkové kontrole ke stejným závěrům a dokonce podala dvě trestní oznámení.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak na případ reaguje Ministerstvo školství.
  • K jakým chybám podle inspekce v ústavu docházelo.
  • Zda jde o ojedinělý exces nebo systémový problém výchovných ústavů.

Útěky, vulgarity nebo řízená šikana ze strany některých učitelů. To jsou poměry, které měly podle některých žáků i pedagogů panovat ve výchovném ústavu ve Višňovém na Znojemsku. Jejich svědectví přinesly na začátku prosince Seznam Zprávy. Případ následně kromě policie vyšetřovala také školní inspekce.

Právě ta nyní došla k závěru, že se ústav nestaral o své svěřence adekvátně. „Jejich závěry, musím říct, mě velmi překvapily, některé z nich bych vůbec nečekal,“ říká v podcastu 5:59 reportér Seznam Zpráv Jan Novák, který případ sleduje.

Mladiství z ústavu podle zprávy inspektorů často utíkali, nebyla jim zajištěna dostatečná bezpečnost, docházelo i k dlouhému zavírání na samotku a v instituci celkově panovaly neuspokojivé poměry. Zároveň se potvrdilo zjištění Seznam Zpráv, které popsaly, jak se skupina dětí ve věku od devíti do třinácti let ocitla bez dozoru ve třídě zednických učňů, kteří je měli šikanou přimět k lepšímu chování.

Odvolání ředitele?

Inspekce proto navrhla (dnes už odcházejícímu) ministru školství Vladimíru Balašovi (STAN), aby odvolal ředitele zařízení Vladislava Popelku. A ministr Balaš Janu Novákovi napsal, že návrhu inspektorů plánuje vyhovět.

„Něco takového je naprosto neakceptovatelného, ústřednímu školnímu inspektorovi jsem zároveň zadal, aby postupně co nejrychleji prověřil všechna obdobná zařízení. Rád bych věřil, že šlo o ojedinělý exces a že se nic tak odporného a zavrženíhodného nebude opakovat,“ pokračoval ve zprávě, kterou ve čtvrtek poslal reportérovi.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ředitel ústavu Vladislav Popelka.

Poté podle Nováka dokonce souhlasil s obšírnějším rozhovorem, k tomu ale zatím nedošlo. Nepřekazil ho přitom jeho nečekaný odchod z funkce, který ve čtvrtek ohlásil. Naopak - navzdory okolnostem slíbil, že na otázky odpoví písemně skrz tiskové oddělení resortu. To ale po pěti dnech napsalo, že nemá veškerá relevantní zjištění a že odpoví až po konci kontrol.

„Což je dost zvláštní, protože kontroly už podle České školní inspekce skončily, s jasným doporučením odvolat ředitele,“ popisuje Novák. Balaš nicméně poté (v úterý) rozhovor znovu přislíbil s tím, že si najde čas, až se vrátí ze zahraničí.

5:59 na scéně

Podcast 5:59 a Seznam Zprávy ve spolupráci s kulturní křižovatkou Vzlet chystají představení, během kterého podcast na divadelních prknech ožije a přinese nový pohled na žurnalistiku i svět kolem nás. Nenechte si ujít jedinečnou žánrovou a mediální fúzi 5:59 na scéně. Lístky jsou v prodeji na stránkách vzlet.cz.

Sám ředitel ústavu Popelka podle reportéra se zprávou inspektorů nesouhlasí a odmítl, že by se dopustil něčeho protiprávního. Během telefonátu, který spolu vedli, dokonce spekuloval, že inspektoři jednali na politickou objednávku. Novák má ale k dispozici i jeho oficiální vyjádření pro inspekci, které se zdaleka nenese v tak ostrém tónu.

„Hodně zdůrazňuje, že klienti, o které se stará, jsou nároční, jsou to pachatelé trestných a závažných trestných činů, nemají základní hygienické, stravovací nebo socializační návyky a že se je snaží vlastně vychovávat,“ říká reportér.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

Další šetření policie

Inspekce kromě zmíněného doporučení odvolání ředitele ústavu podala i dvě trestní oznámení. Jedno míří přímo na Popelku a souvisí se zjištěním o fyzickém napadání dětí. Druhé se týká podezření z držení drog, konkrétně pervitinu.

Nicméně bližší informace o oznámeních nejsou zatím k dispozici. Není tak jasné, koho a proč měl ředitel napadnout, nebo kdo měl nakládat s drogami. „Kontaktoval jsem jak policii, tak státní zastupitelství ve Znojmě a oba tyto útvary mi potvrdily, že nemohou nic říct, protože je vyšetřování ve stadiu prověřování,“ dodává Novák.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak se inspekce vypořádala s podezřením, že ústav napomáhal k útěku nezletilým uprchlíkům, nebo jak pokračuje příběh pedagoga, který podal trestní oznámení, díky němuž se kauza rozběhla. Poslechněte si celý díl v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Matouš Hrdina, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo - Radiožurnál.

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované