Hlavní obsah

Ukrajinci útočí u Chersonu, zraky světa jsou však upřeny k Záporoží

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Záporožská jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Ukrajinská armáda útočí na pozice ruských okupačních sil na jihu země a podle zpráv z ukrajinských médií na některých místech prolomila první linii ruské obrany. Ukrajina s Ruskem se mezitím dál navzájem obviňují z ostřelování Záporožské jaderné elektrárny v blízkosti fronty. Jak se ve spletité situaci na pozadí reálné i informační války vyznat?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jestli je možné mluvit o ukrajinské protiofenzivě na jihu země.
  • Zda lze atentát na Darju Duginovou z předminulého víkendu přičítat na vrub ukrajinským tajným službám, jak to dělá ruská FSB.
  • Proč je na místě přejmenovávání ulic v ukrajinských městech, které dosud nesly jména ruských literárních klasiků.

Americká televize CNN s odvoláním na zdroj v ukrajinské armádě informovala o tom, že v rámci útočných operací ukrajinských ozbrojených sil, jejichž cílem má být znovudobytí okupovaného Chersonu, už byly osvobozeny čtyři vsi – Novodmytrivka, Archanhelske, Tomyna Balka a Pravdyne.

Podle ruského ministerstva obrany, citovaného agenturou RIA Novosti, nicméně ukrajinská ofenziva skončila totálním neúspěchem – Ukrajina prý měla přijít o 560 mužů, 26 tanků, 23 obrněnců a dva letouny SU-25. O případných ruských ztrátách se ministerstvo nezmínilo.

Foto: Barbora Sochorová, Seznam Zprávy

Ukrajinistika Lenka Víchová.

Ukrajinistka Lenka Víchová se zdráhá mluvit o protiofenzivě. Na tu prý ukrajinská strana nemá dostatečné kapacity. Jednotlivé útoky, které Ukrajinci proti okupačním jednotkám a jejich logistickým centrům na různých místech jižní Ukrajiny vedou, jsou ale podle ní velmi úspěšné. Především pak ty proti vojenským cílům na okupovaném Krymu.

„Je to psychologická bomba, která vybuchla, protože se ukázalo, že protivzdušná obrana Ruské federace na Krymu není stoprocentní a nikdo nemusí dodržovat pravidla, která si Rusové určují,“ uvedla Víchová, podle níž údery na Krymu Ukrajina ukazuje, čeho je schopná a co si v případě potřeby dovolí.

Mise do jaderné elektrárny

Mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii se mezitím vydala na cestu do Záporožské jaderné elektrárny, aby posoudila fyzické poškození a funkčnost bezpečnostních systémů tohoto zařízení, které se nachází v blízkosti frontové linie a které od března mají ve své moci ruští vojáci.

V minulých týdnech se Ukrajina s Ruskem navzájem obviňovaly z toho, že elektrárnu ostřelují.

Podle Lenky Víchové se Rusko rozhodlo skrze záporožskou elektrárnu, vůbec největší na Ukrajině i v celé Evropě, vydírat nejen Ukrajinu, ale celý svět: „Oni sami sebe velmi často zobrazují jako tu opici s granátem v ruce, abychom se všichni báli a nebyli si jistí, co mohou udělat.“

V podcastu 5:59 redaktorka Ukrajinského žurnálu také popisuje, jakými dalšími způsoby Rusko rozehrává informační válku a  co se z ní snaží vytěžit. Zároveň vysvětluje, jak a proč se na Ukrajině mění v důsledku války jazyková situace a proč je podle ní na místě přejmenovávat ulice ukrajinských měst, které dosud nesly jména ruských literárních klasiků. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČRo Radiožurnál, Televize Seznam, ČT24, YT - ROME REPORTS, TV Nova

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované