Hlavní obsah

Ukrajinská novinářka: Politická scéna se na Ukrajině vytratila

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Ukrajina nedávno zahájila očekávanou protiofenzivu. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Protiofenziva Ukrajiny proti ruským invazním silám se dlouho očekávala. Zatím se ale různí hodnocení toho, jestli je úspěšná. Vývoj na bojišti s napětím sledují především samotní Ukrajinci. Jaká atmosféra nyní panuje v napadené zemi?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • V jaké fázi je momentálně ukrajinská protiofenziva a jaké cíle se už podařilo splnit?
  • Jak silnému tlaku od místních i zahraničních spojenců Ukrajina čelí?
  • A s jakými výzvami se musí kvůli válce vypořádat ukrajinští novináři?

Kyjev tvrdí, že není důvod k pesimismu. Od začátku nedávno spuštěné ukrajinské protiofenzivy podle zástupců ministerstva obrany ukrajinská armáda osvobodila 130 čtverečních kilometrů území. Hlavní útok má prý teprve přijít.

Ukrajinští představitelé ale zároveň mírní očekávání související s vývojem na bojištích. Rychlý postup, který by v brzké době dramaticky změnil poměr sil na frontě, podle nich zatím není na pořadu dne.

„Západ má ohledně protiofenzivy velká očekávání, stejně jako samotní Ukrajinci a ukrajinská vláda, ale válka je válka, v ní se může stát spousta věcí, nic není jisté. Ruské obranné pozice na východě a na jihu jsou silné a nebude to procházka růžovým sadem,“ říká v podcastu 5:59 šéfka východoevropské sekce rozhlasové stanice Hlas Ameriky Myroslava Gongadze, která se minulý týden zúčastnila pražské konference Českého rozhlasu Média a Ukrajina.

Ukrajina se navíc snaží vyrvat své území z ruského držení v situaci, na kterou se Moskva dlouho připravovala. A nejde jen o protiofenzivu z posledních týdnů a měsíců. „Musíme si uvědomit, že posledních třicet let se Ukrajina odzbrojovala, čímž plnila mezinárodní závazky. Zato Rusko těch třicet let budovalo armádu a připravovalo se na to, že tahle válka přijde. A teď to zúročují,“ říká.

Foto: Shutterstock.com

Ukrajinská novinářka Myroslava Gongadze.

Jediná priorita

Válka se nicméně podepisuje i na způsobu vedení země. Podle Gongadze například na Ukrajině v podstatě neexistuje politická scéna. Mezi veřejnými činiteli se zároveň třeba nediskutuje o způsobu vedení bojů, všichni jsou jednotní. A i ukrajinské úřady a instituce se při svém fungování soustředí na jediný cíl - vydržet a porazit Rusy.

„Absolutní prioritu mají bezpečnostní otázky. A to nejen pro politiky, ale i pro občany. Kdyby totiž Ukrajina v těchto otázkách neobstála, nebyla by nakonec žádná Ukrajina a ani žádná politika,“ líčí Gongadze.

Takový stav je výzvou zejména pro novináře. Nejenže nemají dost prostředků na to, aby pokrývali jiné události než ty válečné, ale navíc si podle Gongadze nejsou jistí, o čem mohou veřejně mluvit. A v médiích se neobjevuje prakticky nic jiného než konflikt s Ruskem.

Novinářka dokonce s nadsázkou zmiňuje, že jde o „cenzuru“, která je ale ve válce pochopitelná. „Nicméně čím delší ten konflikt bude, tím větší norma se z takového přístupu stane a tím těžší bude se ho v budoucnu zbavit,“ vypráví.

Běžný život válce navzdory

Neznamená to ale, že by se na Ukrajině zastavil běžný život. Ve městech, která nejsou v blízkosti bojů, pracují soudy, banky jsou otevřené, fungují malé i větší soukromé podniky. „Normálnost“ sice narušují protiletecké poplachy a následný kvapný spěch do krytu, po odeznění sirén se ale život do ulic opět rychle vrací.

Podle novinářky si Ukrajinci vybudovali odolnost vůči válce i díky revoluci z roku 2014, která svrhla vládu proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Běžní lidé prý tehdy zjistili, že mají ve svých rukou nějakou moc - a začali věřit v sebe sama. Dnes se takto posilněná občanská společnost na Ukrajině výrazně podílí na odporu proti ruské invazi. Kromě toho lidé posílají finanční dary armádě nebo zakládají firmy zaměřené na obranné projekty, které například vyrábějí drony.

Rozhovor s Myroslavou Gongadze v angličtině

Epizodu 5:59 s šéfkou východoevropské sekce Hlasu Ameriky Myroslavou Gongadze o současné situaci na Ukrajině si můžete v angličtině poslechnout v následujícím článku.

(You can find the English version of the interview with Myroslava Gongadze about war in Ukraine and Ukrainian resilience at the following link.)

Viditelná je podle novinářky i potřeba mít alespoň něco pod svojí kontrolou. Ruské rakety létající nad jejich hlavami totiž lidé na Ukrajině ovlivnit nemohou. Ale mohou třeba pomoci sousedovi, doučovat děti nebo se navzdory válce starat o své bezprostřední okolí. „Musím říct, že ulice Kyjeva jsou momentálně čistší, než kdy bývaly,“ všímá si novinářka.

„Je zajímavé, jak pluralitní a samostatná ukrajinská společnost je. Každý se na nejrůznějších úrovních rozhoduje sám za sebe,“ podotýká Gongadze s tím, že právě to je klíčový prvek odolnosti ukrajinské společnosti. „Lidé nečekají, až jim někdo řekne, co mají dělat. Zkrátka když vidí nějaký problém, vyřeší ho. A takhle to funguje na každé úrovni,“ dodává.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, co podle novinářka v tuto chvíli Ukrajina potřebuje nejvíce nebo jak velký problém jsou pro Ukrajinu i západní země dezinformace související s válečným konfliktem na Ukrajině. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek:

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované