Hlavní obsah

„Vysmívání Rusům už opadlo.“ Jak to vypadá na ukrajinské frontě

Foto: Stanislav Krupař, Seznam Zprávy

Momentka ze základny ukrajinských snajprů na východě Ukrajiny.

Reklama

Článek

Z fronty na východě Ukrajiny stále častěji přicházejí zprávy o postupu ruské armády. Problémy ukrajinských obránců pokračují i poté, co v ostře sledované bitvě ztratili město Avdijivka. Tíživou realitu v okolí fronty v minulých dnech zachytily také reportáže Seznam Zpráv. Jejich autoři se ale setkali i s odhodláním Ukrajinců Rusku neustupovat.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Svědectví reportéra SZ o tom, jak vypadá realita v okolí frontové linie na východě Ukrajiny.
  • Jak vojáci ukrajinské armády nebo běžní lidé vnímají sílící problémy při vedení války.
  • Že dva roky od ruské invaze je Ukrajina v jistém ohledu rozdělená, lidé se ale vzdát nehodlají.

Drsnou realitu frontové linie jim popsali členové jednotky ukrajinských snajprů. O pár dní později zase sledovali práci ukrajinských lékařů, kteří se v podmínkách vesnické „kůlny“ museli během jediné noci vypořádat s více než dvacítkou zraněných. A syrovost války jim na vlastním příběhu přiblížil i český medik, který v práci na frontě našel smysl života.

Dnes už je reportér Seznam Zpráv Jan Novák zpátky z cesty po východě Ukrajiny, kterou absolvoval spolu s fotografem Stanislavem Krupařem. V oblasti vzdálené několik desítek kilometrů od Avdijivky - města, o které se sváděly tvrdé boje a z něhož se ukrajinští obránci v únoru nakonec stáhli - pozorovali situaci země, která se už dva roky brání ruské invazi. A která se na frontě dostala pod sílící tlak ruské armády.

„Nedostatek dělostřelecké munice je obrovský problém,“ říká Novák. V rozhovoru pro podcast 5:59 uvádí, že zásadní jsou v této válce dvě věci: drony a právě dělostřelecká munice. Té má však Ukrajina v poslední době stále nedostatek.

Reportéři na Ukrajině

Reportér Jan Novák a fotoreportér Stanislav Krupař se dva roky od ruské invaze na Ukrajinu vydali mapovat válečnou situaci přímo do Doněcké oblasti. Jejich reportáže čtěte zde:

Ukrajinští vojáci ale českým reportérům vylíčili i to, jaké starosti jim dělají ruské drony. „Nejvíce se obávají, co se stane, až ty drony budou na tak vysoké technické úrovni, že budou mít třeba termovize,“ přidává reportér. Pokud totiž díky termovizi ruské drony „uvidí“ i v noci, zásadně to může ztížit evakuaci raněných Ukrajinců z fronty, která v současnosti probíhá většinou pod rouškou tmy.

V praxi se tak odehrává pravidelný noční příliv zraněných vojáků do takzvaných stabiků - stabilizačních bodů - jak Ukrajinci nazývají své polní nemocnice. Novák s Krupařem v jednom takovém stabiku sami zaznamenali, jak složité je provádět evakuaci z frontové linie. Někteří z mužů se na ošetření dostali třeba až po necelých padesáti hodinách. A ruské drony s termovizemi by mohly evakuaci zkomplikovat ještě výrazněji.

„Další věc je, že tam chybí lidé,“ upozorňuje ale Jan Novák na další aktuální potíž ukrajinské obrany. V posledních letech byl na Ukrajině už několikrát, teď mu však bylo opakovaně zdůrazňováno, jak velký problém představují rostoucí počty zraněných a zabitých. Ale také těch, kteří z armády dezertovali.

A v neposlední řadě situaci Ukrajiny ztěžuje i fakt, že se ruské jednotky postupně učí ze svých chyb. „Vysmívání Rusům už opadlo. Jak se učí Ukrajinci bojovat, tak se učí i Rusové. Čili už tam není výsměch, ale jsou braní (Rusové) jako dobří bojovníci,“ dodává novinář.

Dva jiné světy současné Ukrajiny

Více než dva roky od invaze vojsk Vladimira Putina navíc může pozorovatel získat pocit, jako by se Ukrajina rozdělila na dva tak trochu odlišné světy. Třecí plochy mezi její východní částí - kde se odehrávají tvrdé boje podél fronty a kde lidé prožívají válku každý den - a západem země jsou podle Nováka jasně patrné.

„Už jen přijet z Doněcké oblasti do Kyjeva… To je úplně jiná civilizace. Najednou už člověk nevidí vlastně nic, co by mu válku připomínalo. A ti lidé to samozřejmě vnímají,“ popisuje s tím, že výsledkem je zmíněné pnutí.

Foto: Stanislav Krupař, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák v zázemí jedné z ukrajinských jednotek.

Na východě Ukrajiny je navíc patrná i velká nespokojenost s konáním ukrajinské politické reprezentace. Lidé si reportérům nejčastěji stěžovali na rozdíl mezi tím, co od politiků slyší, a tím, jakou situaci sledují na vlastní oči. Třeba když prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že za dva roky války padlo 31 tisíc ukrajinských vojáků. „Tomu se tamní lidé vysmívali, že to není pravda,“ líčí Novák.

Přes všechny problémy ale z Ukrajinců stále vyzařuje odhodlání. Do země pod útokem se reportér vydal už počtvrté, nikdo z oslovených ale nebyl ochotný Rusku ustoupit: „Všichni si uvědomují všechny ty trable a nespravedlnosti spjaté s válkou. Ale nikdo neřekl, že už chce mír - nebo že chce mír s tím, že by přišli o kus území. To jsem tam nezaznamenal ani jednou. A hovořil jsem s mnoha lidmi.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak vypadala návštěva vesnice, kde z původních domů ani jeden nezůstal netknutý válkou, nebo že pohyb fronty znamená i nutnost hledat nová místa pro lékaře zachraňující ukrajinské vojáky. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované