Hlavní obsah

O viníkovi v kauze Bečva rozhodly „nepřímé důkazy“. Co soud neodhalil?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Úhyn ryb na řece Bečvě v roce 2020. Archivní foto.

Reklama

Článek

Tři roky po ekologické havárii na řece Bečvě padl verdikt. Soud ve Vsetíně v pondělí rozhodl, že otravu způsobila rožnovská společnost Energoaqua. Trest ale soud firmě neuložil a ředitele podniku Oldřicha Havelku zprostil obžaloby. Je verdikt soudu definitivní tečkou za havárií na Bečvě?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč soudkyně firmu Energoaqua nepotrestala?
  • Jaké otázky zůstávají nezodpovězené?
  • A jsou úřady po selhání na Bečvě lépe připraveny na případnou podobnou situaci?

Po více než třech letech od největší ekologické havárie novodobé české historie padl rozsudek. Jedovaté látky unikly do Bečvy 20. září roku 2020 a zasáhly téměř 40 kilometrů toku na úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Vyšetřování ekologické katastrofy se ale protahovalo. Okresní soud ve Vsetíně například případ vracel státnímu zástupci, protože by podle něj důkazy v hlavním líčení neobstály.

V pondělí soud dospěl k rozhodnutí. Soudkyně Ludmila Gerlová konstatovala, že havárii zavinila rožnovská firma Energoaqua, trest jí ale neuložila. Společnost jako právnická osoba totiž nemůže nést za podobný čin zodpovědnost. „Jak se shodují aktéři, je to trochu podle přísloví: Vlk se nažral, ale koza zůstala celá,“ podotýká v podcastu 5:59 reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda.

Někteří rybáři a zástupci společnosti Energoaqua si myslí, že soudkyně Ludmila Gerlová nedokázala své rozhodnutí přesvědčivě vysvětlit. A to přesto, že ho předčítala téměř devět hodin. „Logicky podle mě není možné, aby chemikálie vnikly do řeky na Juřince a ryby tři a půl kilometru žily a pak spáchaly harakiri,“ pochybuje zástupce rybářů Stanislav Pernický. „Nejsem přesvědčen o tom, že se pravda ukáže,“ dodává.

Pokud se státní zástupce proti rozhodnutí neodvolá, bude se případ dál řešit jen jako přestupek, ve kterém firma může dostat pokutu až 7,5 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel společnosti Energoaqua Oldřich Havelka (vpravo) u soudu.

Bílá místa v případu

I reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda, který případ dlouhodobě sleduje, si klade otázku, zda bylo „spravedlnosti učiněno zadost“. „Myslím, že navždy zůstane taková pachuť, že český stát a jeho orgány tuto havárii nedokázaly spolehlivě vyšetřit,“ říká Svoboda. V celé kauze podle něj zůstává množství bílých míst. A největší otázka je prý stále stejná: Kdo konkrétně má havárii na svědomí.

Soudkyně totiž přiřkla firmě Energoaqua vinu jen na základě nepřímých důkazů. Mezi ně počítá Gerlová například odpadní vodu se zvýšeným množstvím kyanidů, která se objevovala u vyústě zmíněné společnosti ještě den po tragédii. Látka se pak měla objevovat i v sedimentech. „Byl jsem v tom provozu krátce po havárii, řada přístrojů tam byla zastaralá. Jenže to vůbec nic neznamená,“ konstatuje Svoboda.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda.

Rozhodnutí soudu je tak podle něj překvapivé. „My opravdu nevíme, jestli tam byl nějaký konkrétní člověk, který nezvládl svou práci a v ten den tam třeba vypustil kyanid, jak neměl. Máme pouze závěry a různá měření, že v té firmě se nepracovalo, jak mělo, ale nic to neříká o tom konkrétním dni,“ dodává. A připomíná, že soud například firmě vyčetl, že neměla řádně evidované odpadní vody a přímo v den havárie pak měla zpětně manipulovat s časem měření.

Pochybnosti ohledně Dezy?

Po líčení měli zástupci rybářů i firmy Energoaqua ještě jednu výtku. Soudkyně se podle nich nedostatečně vypořádala s jejich námitkami ohledně chemičky Deza, která patří do holdingu Agrofert bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Ta přitom v kauze figurovala od začátku. První úhyn ryb byl totiž pozorován v blízkosti vyústi tohoto podniku, zhruba tři kilometry po proudu od takzvaného rožnovského kanálu, který patří firmě Energoaqua. „Havárie se sice řešila hned v ten den, ale pachatele v tu chvíli hledalo tak málo lidí, že se propásla možnost zajistit klíčové důkazy,“ uvádí reportér.

Deník Referendum navíc později uvedl, že v noci před neštěstím došlo v Deze k havárii, o které se v době úhynu ryb nevědělo. „Nicméně soud řekl, že látky uniklé z tohoto provozu nemohly způsobit havárii tak, jak se odehrála. To ovšem nestačí kritikům. Podle nich se ve fabrice zahladily důležité stopy a v té dané chemičce na to měli dostatek času,“ popisuje Svoboda.

V podcastu 5:59 uslyšíte autentické záznamy přímo ze soudní síně. A zároveň se dozvíte, co si o rozhodnutí soudu myslí současný ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Karolina Tremko

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Tomáše Svobody, Česká televize - Reportéři ČT, ČRo Plus

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované