Hlavní obsah

Politici museli vědět, že financují Putina, říká ekonomka ke Sberbank

Kdo pocítí ruské sankce? Rozhovor s ekonomkou Janou Matesovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Z obav před hroutícím se rublem vybírají své peníze nejen Rusové, ale i čeští klienti ruské Sberbank. Ještě před tím, než ji ČNB odejme licenci, z ní své peníze stáhly pražský magistrát, Dopravní podnik Praha i Jihomoravský kraj.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Přes dvě miliardy měl ve Sberbank kraj Vysočina. „Překvapilo mě, že Jihomoravský kraj si tam zřídil účty, to nejsou lidé, kteří jsou naivní. Museli vědět, že financují Putinovy aktivity. Vkladatelům, kteří si budou zřizovat účty jinde, bych doporučila, aby si zjistili, jestli jejich banku nevlastní ruský oligarcha,“ radí ekonomka Jana Matesová, bývalá zástupkyně Česka při Světové bance.

Klienti Sberbank, kterých je v Česku 120 000, podle ekonomky Jany Matesové podcenili riziko mít peníze v bance vlastněné ruským státem. „Banka měla licenci od roku 1993, ale poradenské firmy jistě své klienty upozornily, že když máte někde příliš výhodné podmínky, tak je to odměna za vysoké riziko,“ uvedla pro Agendu SZ Byznys ekonomka.

Sberbank se ocitla na sankčním seznamu Západu, kterým Evropská unie a další země trestají ruskou agresi vůči Ukrajině. Zmrazí polovinu aktiv a rezerv ruské centrální banky. A některé ruské banky odpojí od systému SWIFT. Sankce pocítí i konkrétní ruští proponenti, rubl jen dnes propadl o třetinu, ruská centrální banka zdvojnásobila ráno základní úrok na 20 %.

Potvrzují zprávy o ruském rublu, že sankce uvalené na Rusko začínají účinkovat?

Určitě ano. Tak silné sankce nikdy na tak velkou ekonomiku nebyly uvaleny. V podobném rozsahu platily na afghánskou ekonomiku v srpnu 2021. Ale srovnání afghánské a ruské ekonomiky a významu těchto zemí je neporovnatelné. Finanční trhy reagují tak, že tak velká ekonomika zapojená do mezinárodní dělby práce byla postižena největšími sankcemi, kterých je Západ schopen.

Může Rusko zbankrotovat?

Určitě může zbankrotovat. Momentálně má ruská centrální banka obrovské rezervy, asi čtvrté nejvyšší na světě. V přepočtu přes 640 miliard dolarů. Z nich zhruba jenom třicet pět procent netvoří konvertibilní měny. A můžeme předeslat, že centrální banky západních zemí – nejenom ECB, ale i americký Fed a japonská centrální banka a britská centrální banka – se přidaly ke zmrazení rezerv. V tuto chvíli o podobné věci jedná i švýcarská vláda.

Ruská centrální banka téměř zdvojnásobila základní úrokovou sazbu z 9,5 % na 20 % a rubl ztratil jen za pondělí třetinu hodnoty. To zasáhne nejen ekonomiku, ale i ruské obyvatele?

Jistě, zasáhne to jejich úspory, dostupnost čehokoliv, co by měli v devizách. Určitě to velice silně zvýší inflaci. Zdá se, že ruská centrální banka omezí možnosti výběrů z bankomatů, a to i v rublech.

Centrální banka už si stáhla jednotlivé devizové rezervy komerčních bank, které byly na území Ruska. Čili to bude velmi znát. V řádu dnů to silně pocítí ruský průmysl a jeho schopnost exportovat i do těch zemí, které mají možnost ruské produkty odebírat a které mají jak Rusku platit.

Připomeňme, že toto celé je spárováno s odstavením ruských bank od mezinárodního systému SWIFT, který doprovází platební systém. Zatím nevíme, které banky to jsou. A systém SWIFT je potřeba k tomu, aby se do většiny ekonomik světa převedly platby.

Ruské subjekty budou moci platit v dolarech, když je přivezou v pytlích – ovšem jak? Západní země také zabránily ruským letům, to včetně soukromých. Rusko je opravdu odstřiženo od západního finančního systému a zůstává mu jako záložní systém čínský, může využít i Írán, který je ale sám pod sankcemi.

Je to plnohodnotná náhrada?

To určitě není. Čína může poskytnout Rusku dolarové rezervy. Je docela možné, že to udělá. Ona má oproti Rusku devizových rezerv asi pětinásobek a má k nim stále přístup. A může je poskytnout. Ale protože jsou ruské subjekty odstřižené od SWIFTu, tak by musely obchodovat přes jiný systém posílání vzkazů.

Systém SWIFT je totiž systém, který posílá dobře zabezpečené vzkazy, kdo komu co převádí – ať už peníze, tedy hotovost, nebo cenné papíry a kdy má být ta transakce provedena a v jaké hodnotě.

Čína má podobný systém. Ale nejsou do něj zapojené téměř žádné západní banky.

Není možné, aby západní banky komunikovaly přes systém, který není dostatečně zabezpečený. Informace o klientech, transakcích, jejich výších, číslech účtů, se pak dostávají do rukou někomu, kdo není prověřený a bezpečný z pohledu západních vlád – proto není možné, aby komunikovaly přes čínský systém.

Ještě se vrátím k tomu exportu – ruská ekonomika může běžet jenom za podmínek, že dováží velmi významné technologie, které jsou západní a není za ně plnohodnotná náhražka ani v Číně – software, některé čipy atd. Teď si představme, co vše je americký licencovaný systém: Microsoft, Android, k tomu technologie k těžbě, software pro platební systémy, software pro dopravní systémy… některé jsou i evropské. Nebo senzory, které potřebují některá odvětví, včetně vojenského či chemie.

Jak dlouho Rusko bez nich může vydržet?

Nevíme, jak moc se na tuto invazi chystalo. Na finančních trzích jsme viděli, že se na to chystalo alespoň půl roku. Ale nevíme, jak se chystalo v zásobách strategických technologií.

Ale za běžných okolností by to mohlo vydržet měsíc. Ale musíme zvažovat, že má zvýšené náklady na agresi.

Ceny se zvýší, ale nedostatek nebude

Jak sankce proti Rusku zasáhnou zpětně Evropu?

Určitě zasáhnou Evropu v dostupnosti plynu, dodávky se sníží. Pro nás to zatím nebude znamenat nic dramatického, kromě zvýšení cen. Ale do stavu nedostatečnosti se nedostaneme. Problém by to ale mohl být pro průmysl.

U ropy budou problémy dočasné. U této suroviny jsou totiž cesty, jak ovlivňovat, že zásobování bude dostatečné a její ceny se vrátí.

Sankce EU mají různou podobu. Silnou zbraní je ale zmrazení devizových rezerv ruské centrální banky. Ta by tak nemohla intervenovat proti oslabování rublu. Znamená to, že stovky miliard dolarů a eur nashromážděné Putinem budou k ničemu?

Většina z nich bude k ničemu. Nikdo je neznárodní, ale pokud jsou uloženy u centrálních bank nebo u MMF, centrální banka s nimi nebude moci nakládat. Pokud by se nějaké instituce takové transakce dopustily, byly by penalizovány. A to je v kombinaci s vyřazením ze SWIFTU velice silné. Zavírá totiž jak platební kanály, tak informace o transakcích.

Takže Putin se nedostane k penězům na vedení války?

Ano, kromě těch kanálů, kde se mu podaří obchodovat v jüanech nebo se zlatem. Ale opět ne s dolarovými subjekty, to by musel jít přes třetí země. Nebo jeho agenti budou vozit pytle s dolary. Devizové rezervy ruské centrální banky se od sankcí v roce 2014 zásadně zvýšily. My, západní svět jsme dovolili ruské bance zvýšit zásoby konvertabilních měn od roku 2014 o 60 procent. Nyní jsou 643 miliard dolarů.

To Západ neměl podle vás umožnit?

Velká část rezerv přišla jako platba za plyn, ale třeba už rok po anexi Krymu prodala německá vláda největší zásobník plynu v zemi Gazpromu. A i naše vláda nebránila v roce 2015 prodeji Letu Kunovice ruskému oligarchovi. To jsou strategické chyby a ty udělala každá země v Evropě.

Čína pozměňuje kurs, její velké banky znemožňují ruské financování exportu ve volně směnitelných měnách. Znamená to, že si Čína uvědomuje, že její vztahy se Západem jsou důležitější než přátelství s Ruskem?

Ano, západní Evropa je pro Čínu základní trh. Vztahy s USA jsou napjaté, čili čínská ekonomika potřebuje dobré vztahy s evropskou ekonomikou. Čína je obr a má dlouhodobé strategické plány ohledně své budoucnosti ve světě. A nemůže si je podlomit podporou ekonomicky malého Ruska. Pro Čínu je to těžké rozhodování. Ona by vlastě chtěla uskutečnit jakousi analogii k ruské anexi Krymu směrem na Taiwan, ale její globální a ekonomické plány jsou důležitější. Navíc Ukrajina je pro ni důležitější i ekonomicky.

Sberbank v Česku končí

Jak mohou sankce zasáhnout českou ekonomiku?

Každá prognóza je věštění z křišťálové koule. Ruská agrese má za cíl samu agresi a tedy Moskva se nebude čímkoli omezovat. Je nemožné cokoli předvídat. Prognózy staré týden jsou na nic. Zdraží se plyn, můžeme očekávat odložení Green Dealu. Zvýší se inflace, protože vysoká cena plynu se promítne do dalšího zboží. Krátkodobě proto čekejme zvýšení cen nad rámec prognózy ČNB.

Rusové se snaží vybírat své účty a mít dolary. V Česku vidíme problémy se Sberbank. Tato banka definitivně skončí?

Ano, skončí. Vklady jsou pojištěné podle zákona do výše 100 000 eur, ale to se netýká samosprávných celků a dalších veřejných subjektů. Mne překvapilo, jak se u Sberbank zvýšil počet klientů od sankcí v roce 2014. Současné problémy lidé přece mohli předjímat. Lidé, co tam vkládali peníze, tak pomáhali zvyšovat rezervy ruské centrální banky ve volně směnitelných měnách i ruské expanzivní plány.

Takže podle vás si za to klienti mohou sami?

Poradenské firmy jistě upozorňovaly své klienty, že výhodné podmínky jsou odměnou za vysoké riziko. Pokud je banka vlastněná Ruskou centrální bankou a proti Rusku jsou zavedeny sankce, tak jsou vaše vklady v nebezpečí. Ne kvůli českému bankovnímu trhu, ten je v dobrém stavu, ale kvůli Rusku.

Překvapilo mne, že tam měl účet třeba Jihomoravský kraj, který už ale oznámil, že peníze převedl jinam. Ale tito lidé přece nejsou naivní a věděli, že financují ruské aktivity. Vkladatelům bych při zakládání nových účtu doporučila, aby si ověřili, že jejich banka například nepatří ruskému oligarchovi.

Reklama

Doporučované