Hlavní obsah

Jak Eva Pavlová podporuje tradiční řemesla? Nosí boty od netradičního výrobce

Hostem dalšího dílu videocastu byl kromě Evy Pavlové také obuvnický designér Oldřich Voyta.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Role první dámy dává Evě Pavlové příležitost, jak upozornit na témata, která jí jsou blízká. Jako například tradiční česká řemesla, o kterých mluví v dalším díle videocastu Milana Šteindlera Dáma a švihák aneb Kávu, nebo čaj?

Při inauguraci prezidenta Petra Pavla letos v březnu zaujala jeho choť mimo jiné i svými výraznými oděvy. S jejich výběrem pomáhá tým profesionálů, ale ona sama má jasno, od koho vybrané oblečení či obuv bude.

„Snažím se nosit věci od mladých českých módních designérů. Líbí se mi třeba tenisky od Evy Klabalové a tady je třeba jedna ukázka krásných bot od Oldřicha Voyty,“ říká Eva Pavlová ve videocastu Milana Šteindlera Dáma a švihák.

A právě obuvnický designér Oldřich Voyta byl dalším hostem videocastu. S první dámou ho pojí spolupráce už od zmiňované prezidentské inaugurace. „Tvořil se celkově outfit a propojila nás návrhářka Štěpánka Pivcová. Byla jsem velmi ráda, že to tak dopadlo. Byl to krásný příběh šatů a bot,“ vysvětluje Eva Pavlová, jak se k sobě dostali.

Oldřich Voyta upozornil i na způsob výroby bot, které od něj první dáma má. „Vznikly v Česku a z tzv. ležáků. Z metráže, která už by se dál nevyužila, ale je to pořád nový materiál. Takže vznikne krásný nový pár,“ popisuje Voyta.

Na začátku byl špatný doskok

Sám se k řemeslu dostal poměrně netradičním způsobem: „Když jsem byl na konci studia na taneční konzervatoři, tak na prvním konkurzu jsem špatně doskočil v Národním divadle. Otočilo se mi koleno a už jsem nevstal.“

Pusťte si první díl videocastu:

Už během studia na konzervatoři začínal s divadelním kostýmem a módní tvorbou. Po zranění odcestoval a žil několik let v Číně. „Tam jsem poprvé zjistil, že existují technologie jako 3D tisk, a pak jsem navázal spolupráci s výrobci tiskáren v Česku i s výrobci filamentů, tedy toho, z čeho se tiskne,“ upřesňuje Voyta, který boty vyrábí na 3D tiskárně.

Když přišla řeč na Čínu, debata se stočila i ke kvalitě současné obuvi. „Když jsem měla malou dceru, tak jsem si říkala, do boty budu investovat. Ale je pravdou, že ty boty jsou hodně drahé,“ vzpomíná Eva Pavlová.

+1

Podle Oldřicha Voyty může rodičům pomoci značka kvality Žirafa: „Tohle označení vytváří ČOKA, což je Česká obuvnická a kožedělná asociace.“ Značka zaručuje, že konstrukce boty je správná, že příliš nezatěžuje děti. Nebo že je vhodná pro dítě s českou nohou, ne asijskou, aby nedocházelo k deformacím.

A to je i způsob, jak podporovat české výrobce. „Říct si, jestli botu chci mít na jednu sezonu, anebo jestli ji budu nosit delší dobu, protože obuv z Česka je zaměřená především na know-how, na to, aby byla kvalitní,“ vysvětluje Voyta, podle nějž je klíčové si vědomosti o tom, jak dělat správně boty, udržet i do budoucna.

Co obula Eva Pavlová na inauguraci? Jaké boty koupit dětem, když zrovna nejsou peníze na ty dražší? A je barefootová obuv zdravá? Podívejte se na video nebo si pusťte audioverzi rozhovoru v přehrávači v úvodu článku.

Dáma a švihák

Foto: Seznam Zprávy

Eva Pavlová a Milan Šteindler.

Seznam Zprávy uvádějí videocast Dáma a švihák aneb Kávu, nebo čaj?. Pořad Milana Šteindlera s první dámou České republiky Evou Pavlovou.

Sledujte exkluzivně na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a v dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované