Hlavní obsah

Jak vypadá ideální bydlení pro život podle Evy Pavlové

Hostem dalšího dílu videocastu Dáma a švihák byl kromě Evy Pavlové i architekt a herec David Vávra.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Bydlí v podstatě na Pražském hradě, ale o ideálním místu pro život má první dáma Eva Pavlová úplně jinou představu. Mluví o tom v novém dílu videocastu Milana Šteindlera Dáma a švihák aneb Kávu, nebo čaj?

O bydlení, moderní architektuře či Kaplického „chobotnici“ mluvila Eva Pavlová se známým hercem, architektem a básníkem Davidem Vávrou.

S rodinou Vávrových je spjato pražské divadlo Sklep a jeho domovská scéna v Kulturním domě Dobeška. Ten shodou okolností navrhl Vávrův otec Zdeněk na počátku 60. let. „Tatínek vůbec netušil, že potom nás moje maminka vyhodí ze sklepa a my půjdeme do toho jeho kulturáčku a tam vlastně začne žít naše společné divadlo,“ vzpomíná David Vávra ve videocastu Milana Šteindlera Dáma a švihák.

Na představení Divadla Sklep se na Dobešce byla podívat i Eva Pavlová s manželem Pavlem. Neplánovaně se pak zdrželi i ve foyer. „A já jsem vyběhl ve slipech a mám krásnou lednovou fotku. A u toho verš: Nikdy jsem neměl ani páru, že budu v trenclích uprostřed prezidentského páru,“ směje se Vávra.

Během rozhovoru došla řeč i na to, zda se u nás v posledních letech postavilo něco skutečně jedinečného. Podle Vávry je však otázka, zda má architektura vůbec být jedinečná. Sám se domnívá, že například významné kulturní či státotvorné domy takovou ambici mít mají: „Ale jestli všechna architektura musí být vždy dráždivá, přitažlivá? Proč? Některá města, třeba Brno, je tak klidné a nemusí tam být nějaké extravagance. A krásně se tam bydlí.“

Moderní architektura by podle Evy Pavlové měla být praktická: „Dneska už bych tíhla spíš k praktičnosti a k ekologii - třeba zelené stavby nebo svislé zahrady na domech.“ A prozradila i to, jaké stavby se jí líbí: „Jednoduché, ale přitom zelené, příjemné a ekologické.“

Foto: Seznam Zprávy

Milan Šteindler, Eva Pavlová a David Vávra během natáčení.

Podle Davida Vávry je výjimečné například pražské panorama, do kterého podle něj má každá doba právo se vepsat. „Želel jsem, že nebyla Kaplického knihovna. Oni říkali: ta knihovna je příliš blízko Hradu. Já jsem říkal: je daleko, měla by koukat ze třetího nádvoří a doplňovat skladbu těch století a být výrazem současnosti. Protože organická architektura díky tomu, že je jako stromy, tak může být na dotek od třeba gotické architektury,“ přemítá architekt.

Na otázku, jaké je podle ní ideální bydlení pro život, má Eva Pavlová jasnou odpověď. „Já se nejlíp cítím někde, kde je příroda, a nemusí to být vůbec velké. Třeba na chalupě, kde tu zahradu mám okolo,“ říká. Podle ní záleží, jaké má člověk prostředky či prostor, ale existuje řada možností, jak mít pěkné bydlení. Například modulové nebo kontejnerové domy.

To by mohlo podle ní být řešením i pro lidi v nouzi. „Já jsem takhle s dcerou žila na ubytovně. Chvíli, než jsme si našly bydlení, a měly jsme tam jeden stůl a dvě postele. Ale člověk je v teple,“ vzpomíná Eva Pavlová na dobu, kdy byla samoživitelkou.

Proto si dokáže představit, že by z kontejnerů mohla být například ubytovna podobného typu. „Co je třeba na tom, kdyby to byl dům, třeba jenom pro samoživitelky? Taky si říkám, proč ne, když tam máš vodu a když tam máš kde spát,“ myslí si Eva Pavlová.

Jak by podle Evy Pavlové mohlo vypadat sociální bydlení? Jaká stavba chybí v Praze Davidu Vávrovi? A co si myslí o chystané budově filharmonie na holešovickém nábřeží Vltavy? Podívejte se na video, nebo si pusťte audioverzi rozhovoru v přehrávači v úvodu článku.

Dáma a švihák

Foto: Seznam Zprávy

Eva Pavlová a Milan Šteindler.

Seznam Zprávy uvádějí videocast Dáma a švihák aneb Kávu, nebo čaj?. Pořad Milana Šteindlera s první dámou České republiky Evou Pavlovou.

Sledujte exkluzivně na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a v dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované