Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Demokracii si rozvracet nedáme

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Pokud si přiznáme, že jsme ve válce, budeme se muset zabývat i tím, co se při ní děje v informačním světě. Jak bránit fakta a vymezit se vůči lžím a totálním výmyslům, které se někdy vydávají za regulérní „názor“?

„Cílem dezinformací je chaos. A chaos je v této situaci válečný nástroj. A vytvořit chaos znamená znevěrohodnit instituci státu, jakékoli uspořádání pravidel, na kterých společnost stojí, všechno, co by mělo mít nějaký smysl. V diktatuře chaos nevytvoříte, protože tam funguje jenom jedna informační linka. Ale vytvořit informační chaos v demokracii je velmi snadné,“ říká Jan Dobrovský v nové epizodě podcastu Dobrovský & Šídlo.

Jindřich Šídlo připomíná, že jasnou součástí hybridní války proti vlastní zemi byl i její prezident. „Týden po Vrběticích, poté co vystoupili jednoznačně předseda vlády i ministr vnitra, Miloš Zeman zpochybnil celou oficiální verzi české vlády a přinesl několik vyšetřovacích verzí, které nikdy neexistovaly,“ dodává.

Poslechněte si předchozí epizodu podcastu

Šídlo také upozorňuje na problematickou skutečnost, že zatím – na rozdíl od Slovenska – nemá Česko pro toto „vypínání“ propagandistických a dezinformačních webů speciální zákon, což je potřeba změnit.

Podle Michala Klímy, čerstvě jmenovaného vládního zmocněnce pro dezinformace, je naše situace srovnatelná třeba se situací za druhé světové války.

„Představte si to – je bitva o Londýn a německá vláda se rozhodne, že bude na Trafalgar Square promítat své týdeníky. To byste si asi řekli, že se britská vláda zbláznila, pokud by něco takového dovolila. Co se dnes děje, je úplně totéž. Akorát se to dělá prostřednictvím webů, které se tváří jako média, ale ve skutečnosti jsou to nástroje ruské propagandy,“ říká Klíma.

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované