Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Jak moc se dá ve volbách vyhrát? A čím se za to platí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Polský premiér Donald Tusk na bruselském jednání unijních lídrů.

Reklama

Článek

Vítěz bere vše. V Polsku po volbách, v Maďarsku už asi navěky… Co všechno nevíme o politice v těchto dvou zemích, a vědět bychom měli? Hostem 83. epizody podcastu byl hlavní analytik Hospodářských novin Martin Ehl.

„Kdykoli se v Polsku po volbách předávala moc, bylo to vždycky vypjaté, “ konstatuje Martin Ehl a má tím na mysli výměny na mnoha (nejen) manažerských pozicích ve státních podnicích nebo veřejnoprávních médiích. Vývoj v Polsku v posledních měsících a týdnech proto nepovažuje za přehnaně dramatický, i v kontextu předešlých přechodů moci od Tuska ke Kaczynskému a zpět. „Ale v Maďarsku už se ani nepředpokládá, že by se moc někdy předávala,“ dodává k tomu lehce provokativně Jindřich Šídlo.

Zvlášť v Polsku ovšem situace není černobílá a je v mnohém odlišná od toho, jak ji my Češi vidíme. Ačkoliv se třeba televize TVP opravdu stala čistokrevnou „vládní“ televizí, měla vždy konkurenci v dalších celoplošných kanálech. I to je rozdíl oproti Maďarsku, kde si Viktor Orbán ve svém čtvrtém volebním období už maďarská média zcela „osedlal“, a to nejen ta veřejnoprávní, ale i soukromá.

„V Maďarsku takovou soukromou televizi dostali do kolen,“ připomíná Martin Ehl. „Vymysleli si na ni zákon týkající se reklamy, a oni aby nepřišli o peníze, přestali dělat nezávislou žurnalistiku.  To se v Polsku nestalo, protože tam je pluralismus tak široký, že kdyby to udělali jedné televizi, ty ostatní ji rychle nahradí. Nemluvě o mladé generaci, která se na televizi nedívá a má spoustu jiných zdrojů, ostatně stejně jako u nás.“

Velikost Polska stejně jako jeho složitá historie, v mnohém zásadně odlišná od té naší, se také dodnes odráží ve volebních výsledcích v Polsku. Martin Ehl uvádí jako příklad staré mapy polských železnic a jejich hustoty podle toho, která část dnešního Polska patřila pod Prusko, Rusko nebo Rakousko. Podobně lze z historie odvodit různé volební výsledky v závislosti na velikosti daných sídel. Polsko má oproti nám daleko víc velkých měst a v nich se vytvořily voličské fenomény zcela odlišné od české zkušenosti.

Ve velkých polských městech se vytvořilo něco, co my tu neznáme – vrstva, kterou můžeme označit za západní progresivistickou levici, kterou my tu máme jen náznakově - není tu dost velkých měst a aglomerací.
Martin Ehl

Pokud u nás se děje předání moci prakticky vždy klidně, v Polsku za hlasitých protestních projevů a bouřlivých výstupů v parlamentu, v Maďarsku jako by Viktor Orbán měl svou pozici pojištěnou doživotně. Vládne už čtvrté volební období a z Maďarska se stává čím dál víc režim jednoho muže.

Stejně jako Kaczynski jednou Orbán už prohrál – v roce 1994 jako mladý liberál přivedl svou stranu k výsledku pouhých 7 % a vyvodil z toho zásadní důsledky: Přeorientoval se na konzervativní nacionalismus. Oproti Polsku a České republice má Maďarsko navíc pouze jednokomorový parlament a jakmile nějaká politická síla jednou dosáhne ústavní většiny, jde to už rychle. To se přesně stalo v roce 2010. 

Martin Ehl připomíná důležitý faktor: „Orbán se pečlivě připravoval na převzetí moci. Přesně věděl, co a jak chce dělat a jaké kroky povedou k tomu, aby oslabil opozici. Změnil ústavu a volební systém a udělal to rychle, než kdokoli stačil zareagovat. A velmi mu v tom pomohl svým předešlým působením socialistický premiér Ferenc Gyurcsány.“

Foto: Seznam Zprávy

Dobrovský, Ehl, Šídlo.

Problém pro opozici je to dodnes i proto, že Gyurcsány stále zůstává osobností opozice a zároveň snadným terčem – řada voličů mu ještě nezapomněla jeho „slavnou“ řeč ke spolustraníkům, ve které přiznal „lhali jsme ráno, v poledne i večer“. A sázkou na jistotu pro současného a možná už trvalého premiéra je Orbánův čím dál větší důraz na maďarskou diasporu v zahraničí, přičemž „úraz z Trianonu“ je dnes vlastně hlavním tématem jeho politiky a pilířem neotřesitelné premiérovy pozice.

Proč je polská veřejnost rozštěpená jinak než v České republice? Proč je Viktor Orbán největším politickým vzorem pro Roberta Fica i pro polské konzervativce? A proč Orbán blokuje vstup Švédska do NATO? Tyto a mnohé další otázky jsme probrali v 83. díle podcastu Dobrovský & Šídlo. Poslouchat ho můžete na Seznam Zprávách i ve všech obvyklých podcastových aplikacích.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované