Hlavní obsah

Glosa: Burgergate. O kancléři, který poslal děti do fast foodu

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Na úletu kancléře vydělali hosté fast foodů. Burger King rozjel akci, která má předvést, že jeho hamburgery jsou levnější než u McDonald’s.

Reklama

Článek

Rakouský kancléř reagoval na požadavek, že stát musí všem dětem zaručit bezplatné stravování doporučením, ať si zajdou na levného hamburgera. A jejich rodiče, nechť více pracují. Odpálil tím politický skandál.

Rakouský kancléř Karl Nehammer poslal chudé děti do McDonald’s a doporučil, ať si dají hamburger za 1,40 eura. Pokud jejich rodiče nemají na lepší stravu, ať jdou víc pracovat.

Citace se stala hitem, i když byla vypreparována z videa, které kdosi tajně natočil na mobil na uzavřené akci kancléřovy lidové strany (OVP), a tedy vytržena z kontextu. Ale vůdci rakouské opozice nemohli takovou nahrávku na smeč promeškat.

„Lidé si nezaslouží kancléře, který je uráží,“ soptil šéf sociálních demokratů (SPÖ) Andreas Babler.

„Jeho opovržení lidmi postiženými chudobou je neúnosné,“ přidal se předseda Svobodných (FPÖ) Herbert Kickl. Kancléř prý ukázal svou pravou asociální tvář a měl by odstoupit.

Opoziční vůdci svou kritiku přehnali. Je přece známo, že kancléř vždycky úplně nedomýšlí, co říká. Loni v červenci ho proslavil výrok z tyrolského sjezdu lidovců. „Když to takhle půjde dál, zbývají nám jenom dvě možnosti: alkohol nebo psychofarmaka,“ řekl tehdy. Vyzýval tím k boji se zdražováním, které nepostihlo pouze produkci alkoholu a léků. Musel však čelit kritice, že chce raději užívat omamné látky než pomoci drahotou zbídačelé populaci Rakouska.

Také s Burgergate to bylo jinak. Nehammer polemizoval s požadavkem, že stát musí všem dětem na svém území zaručit bezplatné stravování. Odpovědní jsou přece především rodiče, kteří zpravidla mají dost peněz na jídlo, když nejlevnější hamburger stojí 1,40 eura.

Podobně nemůže stát dohlížet, aby si děti čistily zuby a chodily včas spát. Rodičům, kteří dost peněz nemají, kancléř doporučil víc pracovat v rámci nadsázky. Fakticky tím vyzýval ke změně daňové politiky, která zvýhodňuje částečné pracovní úvazky. V důsledku pracuje kratší dobu téměř třetina Rakušanů, kteří kromě daňových výhod často žádají také o sociální podporu.

Kancléřovým soupeřům ovšem nešlo o to, řešit věcné problémy, ale zakrýt vlastní aféry. Sociální demokrat Babler se dostal do podezření, že se snaží manipulovat veřejným míněním. Dostal totiž od jedné agentury návrh volební kampaně, zřejmě ho také zaplatil, a přitom šlo o společnost Sora, která odhaduje volební preference pro veřejnoprávní televizi.

Šéf Svobodných Kickl zase nedokázal vysvětlit, proč ideolog jeho strany Andreas Mölzer jednal s ministrem zahraničí Tálibánu.

Kancléřovo video přišlo oběma víc než vhod.

Nehammer přesto kancléřem zůstal a bude nepostradatelným partnerem do příští vlády, ať volby napřesrok vyhraje Babler, nebo Kickl. Na jeho úletu v každém případě vydělali návštěvníci fast foodů. Řetězec Burger King rozjel s odkazem na kancléře akci, která má předvést, že jeho hamburgery jsou ještě levnější než u McDonald’s.

Výrok o ceně 1,40 eura za rakouský hamburger upomíná i tuzemské fast foody, že mohou zlevnit. V Česku totiž hamburger pod 1,60 eura neseženete.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované