Hlavní obsah

Glosa: Čau lidi versus Milí přátelé

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Varování: mediální sebeprezentace je návyková.

Reklama

Článek

Petr Fiala vstoupil do vod opanovaných Andrejem Babišem. Komunikovat je určitě správné, ale jak nám poslední týdny ukázaly, zuřivá sebeprezentace nemusí být vždycky tou nejlepší cestou.  V úterý večer zveřejnil premiér Petr Fiala na youtube první z videí, ve kterých chce odpovídat na otázky občanů. Dere se na jazyk: po vzoru Andreje Babiše. To je asi přehnané. Nicméně, jak už první reakce napovídají, srovnání s expremiérovými příspěvky z cyklu „Čau lidi“ se asi Fiala nevyhne. Budiž, doba je taková. Možná je zaslepené zavrhovat a priori jeden ze způsobů komunikace s občany, ale jak se na Babišově příkladu ukázalo, je to prostředek vhodný spíš pro kampaň a kritiku. Úřadu premiéra sluší o dost méně.  V pandemické době přispělo „Čau lidi“, kde Babiš běžně oznamoval důležité věci, které přímo ovlivnily tisíce občanů, k dada pocitu nejistoty, co je doopravdy a co internetový humor. Čau lidi, kdy se půjdeme očkovat proti nebezpečné nemoci? To už raději ne.  Zatím to vypadá, že takový formát Petr Fiala ani nemá v plánu. Už název je méně úderný: Otázky a odpovědi z Kramářovy vily. To zní nudně. A popravdě Fialova první odpovědna trochu nudná je. Premiér v ní neoznamuje novinky, ale podrobněji vysvětluje vládní kroky v aktuálních tématech: covid, ceny energií a tak dále. Konkrétního ale zaznívá poměrně málo. Fiala si na začátek neodpustil šťouchanec do novinářů a komentátorů, kteří prý vládě nevěřili v její omikronové strategii. Místo pověstného „zvířátka nakonec“ jsme se zase dozvěděli, že mu chybí řízení auta a možnost jet si kam chce. To jako premiér nemůže. Petr Fiala se svým stylem zkouší dostat na půdu, kde zatím nemá silné zastoupení. Není to nic zavrženíhodného, politik by měl vysvětlovat své kroky a hledat k lidem cestu. Ale máme tu čerstvé varování: Ona je mediální sebeprezentace velmi návyková a někdy nezůstane u původních skromných plánů. Z prostředku se stane cíl.

Jak to shrnula poslankyně Pokorná Jermanová, když mluvila o instagramové kauze exministryně financí Schillerové, která se v tomto směru stala symbolem: Alenka je pracovitá, ale puncu už se nezbaví…

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované