Hlavní obsah

Jermanová o aféře Schillerové: Alenka je pracovitá, ale puncu už se nezbaví

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byla poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Hnutí ANO má o víkendu sněm. Předsedou jistě nadále zůstane Andrej Babiš, volit se budou místopředsedové. Jakou taktiku ANO v opozici bude mít, aby mohlo vyhrát příští volby?

Hostem Ptám se já byla poslankyně ANO, bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se po podzimních volbách vrátila do vysoké politiky. Ze třetího místa kandidátky se pohodlně dostala do Sněmovny a po čtyřech letech se stala opět poslankyní. A stát se chtěla i místopředsedkyní Sněmovny. Nakonec ale zastává jiný překvapivý post – je členkou Babišovy stínové vlády, konkrétně pro oblast kultury.

A zatímco ve vedení Sněmovny se Jermanová podle všeho neuplatní, je otázkou, zda na nadcházejícím sjezdu hnutí ANO bude obhajovat místopředsednický post. Na ten plánuje kandidovat mimo jiné exministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček i bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

V nejužším vedení hnutí ANO je Jermanová od roku 2015. Rok nato vyhrála s ANO krajské volby a stala se středočeskou hejtmankou. Za jejího vedení kraj utrácel miliony za pochybnou práci externích poradců. Třeba za proslulé analýzy hudebních festivalů. Najatí zaměstnanci, jejichž jména kraj důsledně tajil, dostávali 45 až 75 tisíc měsíčně za poloviční úvazek. Dodnes není jasné, jestli odevzdaná práce měla takovou hodnotu.

Kvůli této kauze policisté dokonce prohledali dům Pokorné Jermanové v Benešově. Loni obvinili dva lidi – bývalé vysoké úředníky, které si na kraj přivedla právě tehdejší hejtmanka.

Bude Jermanová v kauze smluv kraje s externisty vypovídat? A jakou taktiku ANO v opozici bude mít, aby mohlo vyhrát příští volby? Kdo by mohl hnutí převzít po Andreji Babišovi, pokud bude kandidovat na prezidenta?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Pokud by Babiš nebyl v čele hnutí ANO, měl by ho nahradit Karel Havlíček, říká Jaroslava Pokorná Jermanová.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

1:03 - Nastal čas, aby do vedení hnutí ANO přišla nová krev a posunula ho zase dál. Byla jsem ve vedení hnutí šest let, to jsou tři období a ráda to žezlo předám dál.

2:00 - O mně je známo, že nerada sedím na více židlích. A když jsem dostala nabídku dělat stínovou ministryni kultury, tak jsem to ráda přijala. Je to nový obzor.

3:52 - Záležitost s fotografy na Ministerstvu financí trošku poškodila paní ministryni (Alenu Schillerovou). Alenka je velmi pracovitá a to, že má na sobě punc – já to sama zažívám – tak toho se už nikdy nezbaví a o to víc musí pracovat. Ale nemyslím, že by to poškodilo její kandidaturu do vedení hnutí ANO. Moji podporu má.

5:45 - Neumím posoudit, jestli by si Alena Schillerová měla fotografy sama zaplatit. Neumím posoudit tu míru, s jakou ty dva miliony šly, nebo nešly za ní. Nemám ty informace.

6:38 - Jestli se někdo rozhodne kandidovat na prezidenta, tak by měl být prezidentem všech a členství ve straně pak je asi na škodu, to je můj pohled. Ale bude to rozhodnutí pana Babiše, jestli bude kandidovat na prezidenta.

7:25 - Pokud by Andrej Babiš ve vedení hnutí nebyl, tak by ho logicky měl nahradit někdo z místopředsedů. Za mne by to mohl být Karel Havlíček.

8:40 - Co se týká pandemického zákona, tak my jsme neobstruovali, to byla věc SPD. Obstrukce jsou legitimní nástroj a má se používat u takových zákonů, které jsou na hraně omezování svobod. My jsme podpořili některé pozměňovací návrhy, ale jinak je celý ten zákon právnický paskvil.

9:45 - Koalice s námi ve Sněmovně příliš nemluví a když dialog neběží, nemůže čekat, že zákony budou procházet hladce, jak by chtěla.

13:10 - Najala byste si jako ministryně kultury externí poradkyně na monitoring hudebních festivalů? Já nikoho nenajímám, to dělá úřad. Určitě bych byla připravená si najmout poradce, ale podle pravidel si je najímá ministerstvo. Pokud narážíte na krajskou problematiku, tak ty poradce jsem nenajímala já, ale úřad.

15:15 - Co se týče odměňování úředníků, tak jsem jsem určovala odměnu řediteli (úřadu) a za těmi odměnami si stojím, protože byly vždycky každý měsíc zdůvodněné, a kraj měl mimořádné výsledky, což bylo díky tomu, že kraj fungoval a fungovali úředníci. Předávali jsme kraj ve výborné kondici, byli jsme nejúspěšnější kraj v čerpání z evropských fondů.

16:30 - Ředitel středočeského krajského úřadu měl vyšší plat než já a mně to nevadí. Je to největší kraj, největší úřad s největším rozpočtem. Pokud ten člověk a jeho úředníci odvádějí dobře svoji práci, tak ten plat i ty odměny si zasloužil.

20:10 - Vím, že policie se dohodami na kraji zabývá, a pokud tam došlo k nějakému pochybení, tak je v pořádku, jestli ten, kdo pochybil, bude potrestán. Nemám vhled do spisu, ale z médií vím, že tam měly být vykázané nějaké hodiny navíc, ale víc nevím, nejsem součástí vyšetřování.

21:35 - Z vyšetřování žádné výsledky zatím neznáme, šetří to policie, vyjadřovat se k tomu nemůžu, jsou to živé kauzy.

23:00 - Tyhle kauzy nejsou důvod, proč už nekandiduji do vedení hnutí ANO. Z kraje jsem měla dost nominací na to, abych do toho klání šla.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované