Hlavní obsah

Glosa: Divný Rakušanův seznam. Proč to odskákaly Karviná a Sokolov?

Foto: Seznam Zprávy

Ministr Vít Rakušan při debatě s občany v restauraci v Karviné.

Reklama

Článek

Méně vzdělání, naopak více chudoby, exekucí a podpory extremistů. Statistiky odhalují na mapě Česka údajně zapomenutá místa, kam se prý člověk bojí jezdit.

Pracovníci Rakušanova marketingového oddělení vytipovali šestici dříve hornických měst na severu od Sokolova po Karvinou a k nim dvě hanácké metropole Přerov s Vyškovem. Sám ministr vysvětluje, že „v těchto místech to jeho strana schytává nejvíc“, chce to však změnit a nespokojencům se postavit čelem. Podobně jako Andrej Babiš, jenž v roli premiéra rád jezdil do Karlovarského kraje, který je „historicky nejhorší ve všem“, anebo Petr Pavel, kterého první cesta po vyhraných prezidentských volbách zavedla do panelového ghetta Mojžíř v Ústí nad Labem, ve kterém dali voliči přednost jeho soupeři.

Ve veřejnosti to má vzbudit zhruba tento dojem: Objížděním necivilizovaných zapadákovů, kde v klidu vyslechnou i nejostřejší urážky, prokazují politici odvahu a velkomyslnost a ještě se snaží zasypat příkopy mezi blahobytným centrem a chudou periferií.

Fakticky se mohou občané Karviné, Havířova, Sokolova či Ústí nad Labem cítit uraženi. Do seznamu problémových lokalit se dostávají pravidelně, a když je dnes mezi nejhorší vybral i ministr vnitra, tak se jejich pověst ještě dál pokazí.

Přitom Rakušanův seznam ani vzdáleně nevystihuje skutečné poměry. Také v Ústí může člověk bydlet v blahobytných předválečných vilách, stejně jako například v Liberci, který se však do výčtu problémových měst nikdy nedostane. Kdo se probudí v bytě na havířovské Hlavní třídě, bude se asi cítit o něco lépe, než kdyby se ocitl na českobudějovickém sídlišti Máj, známém nahuštěnou zástavbou a nedávnými neonacistickými pochody.

Marketingové experty ale ani nenapadne, aby poslali ministra Rakušana na českobudějovickou periferii s desítkami tisíc obyvatel, do rozlehlých panelových ghett Olomouce za Velkomoravskou ulicí, do pražského sídliště Řepy nebo do Starého Lískovce v Brně. Lidí trpících vážnými hmotnými a sociálními problémy, od kterých to vládní strany „schytávají nejvíc“, by tam přitom našel víc než na vyškovském sídlišti Víta Nejedlého.

Ovšem České Budějovice, Olomouc, Praha ani Brno na seznam ošklivých míst z nějakého důvodu nepatří.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované