Hlavní obsah

Glosa: Husarský kousek poslanců. Držíme palce, zkuste to ještě jednou

Foto: Seznam Zprávy

Jak dlouho ještě budeme čekat na změnu jednacího řádu?

Reklama

Článek

Poslanci se dokázali dohodnout! Hurá! Ve středu to byla změna definice znásilnění, příště to může být nový jednací řád. Obstrukce už musí štvát i Sněmovnu.

Po více než dvou letech od první schůze po volbách dokázala česká Sněmovna překvapit. V pozitivním smyslu slova. Ta Sněmovna, která se sotva shodne, jaký je den v týdnu, pustila do druhého čtení zákon stručně popisovaný heslem „Ne znamená ne“. Říká, že znásilněním by napříště byl obecněji pohlavní styk bez souhlasu, a ne pouze ten silou vynucený.

Nešlo to nijak snadno. Téma měla na stole už sestava poslanců, která vzešla z minulých voleb. Nakonec ale pro návrh ve středu zvedla ruku dokonce ústavní většina zákonodárců.

Poslanci se dokázali dohodnout! Hurá! Dá se říct, že něco pozitivního dlužili i sami sobě. Pětadvacet měsíců ve znamení obstrukcí asi neleze na nervy jen voličům a parlamentním stenografům. Sociální sítě zaplavily včera společná selfie političek a politiků koalice a opozice, kteří se radovali, že něco pozitivního prosadili. Vzájemné díky a gratulace nebraly konce.

Zaměstnání „poslanec“ nikdy nebylo v očích lidu příliš prestižní. V populárních žebříčcích povolání soutěžilo s uklízečem či uklízečkou o poslední místo. A za rok ’23, jak napsali sociologové, „dokázaly uklízečky předat poslancům Černého Petra.“

Tyto žebříčky jsou trochu hloupé, protože určitě nehodnotí užitečnost dané profese. Poslanci se ale o poslední místo tentokrát vážně sami přičinili. Protože po úklidu po vás zbyde nablýskaná podlaha nebo okna, do kterých se může naplno opřít jarní slunce. Jenže co zbyde po Sněmovně, kde se politici snaží práci blokovat a ani se tím netají?

Ústavní soud nedávno při rozhodování o valorizaci důchodů dal najevo, že zákonodárci musí mít právo vyjádřit se, není to ale právo neomezené a nemůže blokovat vládu. Když se poslancům středeční shoda tak líbila, mohli by si ji do konce volebního období vyzkoušet znovu. Například na změně jednacího řádu, která by třeba zavedla omezení doby projevu, jako to funguje v sousedním Německu.

Není to nereálné. ANO se bude čím dál víc vidět ve vládě, současné vládní strany zase obstrukce nikdy nehnaly na takovou hranu, jako to vidíme dnes. A byl to právě Andrej Babiš, který pro německý model jako premiér plédoval. Utřený prach, změněný jednací řád. To by bylo něco vážně užitečného.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované