Hlavní obsah

Glosa: Jak je těžké mít rád Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

České úřady přes mnohaleté apely nebyly schopny vytvořit systém zkoušek pro horské vůdce. Mladík, který pořádal výpravy do Alp, teď bude souzen za smrt dvou účastnic. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Český stát a jeho aparát prostě poslední dobou nechávají lidi až příliš často na holičkách. A ne v otázce dávek, peněz nebo příspěvků. Spíš v otázce dohledu nad důležitými věcmi, kvůli kterému se lidé zříkají vlastních svobod a na oplátku čekají, že je stát ochrání.

„Vláda nemá ráda lidi.“ To je všeobjímající kritika, kterou v posledních dnech používá Andrej Babiš proti kabinetu Petra Fialy. Nechme teď být, jestli je to kritika oprávněná, nebo ne. Za pozornost stojí sloveso mít rád. Patří city do politiky? Mají se mít občané s vládou rádi? To je často na pováženou. Ale co občan a stát? Občan a republika? Tam už je to jasnější.

Vůbec není špatné mít rád vlastní stát. Minimálně to třeba opravdu hodně usnadňuje placení daní… Zdá se ale, že ve vztahu mezi Čechy a jejich státem se v poslední době objevuje něco, čemu rozvodoví právníci říkají vzájemné odcizení.

Na jednu stranu to může být součást globálního problému. Lidi, kteří se necítí být občany vlastního státu, najdeme mezi voliči Donalda Trumpa i na chodbě soudu s obchodnicí se strachem Janou Peterkovou.

Ale nedá se to odbýt tak snadno. Český stát a jeho aparát prostě poslední dobou nechávají lidi až příliš často na holičkách. A ne v otázce dávek, peněz nebo příspěvků. Spíš v dohledu nad důležitými věcmi, kvůli kterému se lidé zříkají vlastních svobod a na oplátku čekají, že je stát ochrání.

Zní to jako akademická debata. Jenže na případu, který právě míří k soudu, si můžeme ukázat, že není. Souzen bude mladík, který pořádal výpravy do Alp, při kterých zahynuly hned dvě účastnice. České úřady přes mnohaleté a ještě jednou mnohaleté apely nebyly schopny vytvořit systém zkoušek pro horské vůdce, takže i po první tragédii muž dál „podnikal“ a na jeho akci zemřela druhá dívka.

Mezi rozhodováním, kde se budou zkoušky vůdců konat, jestli mají mít profesní komoru a podobně, byly zmařeny dva lidské životy. Tento týden jmenovaný soudce Ústavního soudu Josef Baxa často připomíná, jak je důležité vidět za soudními fascikly konkrétního člověka, kterému rozhodnutí změní život. To je úhel pohledu, který by prospěl při práci i politikům a úředníkům. Ať je snazší mít se v českém státě rádi.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované