Hlavní obsah

Glosa: Nechcete do vězení? Skončete s politikou

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Benjamin Netanjahu s manželkou Sarou.

Reklama

Článek

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu může uniknout vězení, pokud se de facto vzdá další politické kariéry.

Hon na čarodějnice, politické spiknutí mých nepřátel, justiční útok na demokraticky zvoleného politika. Tak pravidelně mluví o svém soudním procesu bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Souzen je hned ve třech případech kvůli korupci, podvodu a porušení důvěry.

Před časem nicméně pronikly na veřejnost zprávy, že nejdéle vládnoucí izraelský premiér vyjednává s generálním prokurátorem Avichajem Mandelblitem o dohodě, díky níž by se vyhnul vězení. Ano, s tím Mandelblitem, proti kterému vedl Netanjahu kampaň a loni v létě ho obvinil z toho, že je součástí temného spiknutí s cílem ho svrhnout.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V posledních dnech se objevily i podrobnosti zvažované dohody: Netanjahu by místo vězení jen vykonal veřejně prospěšné práce, uznal by ale morální pochybení a po dobu sedmi let by nemohl kandidovat do veřejných funkcí. To by pro 72letého politika, známého pod přezdívkou Bibi, znamenalo fakticky konec kariéry. A to Netanjahuovi vadí podle zdrojů izraelských médií nejvíce.

Proti možné dohodě je podle průzkumů většina veřejnosti – a není se co divit. Lidé si během dvou let trvání procesu mohli přečíst leckteré podrobnosti například o šampaňském a doutnících v hodnotě stovek tisíc dolarů, které expremiér a jeho žena dostávali výměnou za různé výhody. Nebo o špinavých obchodech s vydavateli, jimž vycházel Bibi vstříc výměnou za pozitivní pokrytí své osoby.

Případná dohoda by vyslala veřejnosti neblahý signál – pokud jste dostatečně vysoce postaveni, zákony byste sice dodržovat měli, někdy se ale dá přimhouřit oko… Anebo obě.

Dohoda, ze které by vyšel Netanjahu bez rozsudku, by také ohrožovala nynější vládní koalici. Poslanci krajně pravicové strany Jamina, z níž je i současný premiér Naftali Bennett, by rozhodně raději seděli ve vládě s kolegy z Netanjahuova Likudu než s liberály a levicí. Premiér sice rozhodně odmítl, že by dohoda mohla vést k pádu vlády, poslušnost poslanců Knesetu je ale velkou otázkou. A rozpad koalice, o níž mluví jako o levicové a nebezpečné, by Bibiho jistě potěšil.

Reklama

Doporučované