Hlavní obsah

Hloupost a sprostota všude kolem, v tom přece nechceme žít, říká Sommerová

„Ženská zkušenost, hodnoty, které žena považuje na rozdíl od mužů za důležité, v politice pořád chybí,“ říká ve videoukázce Olga Sommerová.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Přední česká dokumentaristka Olga Sommerová ve velmi otevřeném rozhovoru mluví o tom, proč jí vadí, že lidé bez jakéhokoliv přehledu a zájmu o cokoliv mají stejné volební právo jako lidé s rozhledem.

„Ti lidé nečtou. Oni nečtou knihy, oni nečtou zprávy, oni nečtou, jak se věci mají. Ti lidé se nekultivují. Pro ně nějaká pravda a láska vůbec nic neznamená. Když tito lidé mají volit prezidenta a poslance do Parlamentu, tak to je ta hrůza demokracie – hlas člověka vědomého má stejnou váhu jako člověka nevědomého,“ říká Olga Sommerová v rozhovoru, který je součástí projektu Seznam Zpráv Galerie osobností.

„Osm let s Babišem bylo pro mě zničujících“

Olga Sommerová se netají názorem, že by zrušila přímou volbu prezidenta: „Viděli jsme, co je to za hrůzu, když se v ní dvakrát zvolí Miloš Zeman. Těch deset let s ním bylo ukrutných. A musím říct, že i těch osm let s Andrejem Babišem bylo pro mě taky naprosto zničujících.“

Režisérka říká, že když se nevzdělanost části lidí ve společnosti protne s hrubostí a vulgaritou, které se šíří na sociálních sítích, vzniká z toho šílené prostředí. „To je něco, v čem se člověku nechce žít. Stejně jako v manželství, kde se ti lidé hádají a jsou na sebe zlí. Ta sprostota, ta vulgarita, ta hrubost, které jdou tím prostorem – to je taková škoda, když si vezmeme, jak bychom mohli dobře žít.“

Olga Sommerová, která svými filmy a názory ráda provokuje společenskou diskuzi, se dokáže odstřihnout od všech kritických, až nenávistných komentářů: „Víte co? Mně je to úplně jedno. Já na to nedbám. Když jsem četla právě u Boženy Němcové (celoživotní vzor O. S., pozn. red.), že ji nezajímá, co proti ní někdo má, tak jsem si říkala: Tak to jsme dvě. Na to ale musíte mít povahu.“

O čem sní ženy po 25 letech?

Za svou už 45 let trvající kariéru natočila přes 130 filmů, řada z nich získala česká i mezinárodní uznání. V rozhovoru vysvětluje, že se nikdy nepovažovala za „dokumentaristu-pozorovatele“, ale že svými filmy chtěla vždycky něco říct, poukázat na nějaký problém.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

„Víte co? Mně je úplně jedno, co proti mně někdo má,“ říká Olga Sommerová v rozhovoru s Jiřím Kubíkem.

Podařilo se jí to například na přelomu milénia filmem a navazující sérií knih O čem sní ženy, které se věnovaly v tu dobu přežívajícímu principu, že muž je dominantní a žena je mu podřízená.

„Nejhorší je to, co mají lidé v hlavách – ten patriarchát. Brzdou nebyli vždycky jenom muži, ale i ty ženy, které nebyly schopné vystoupit z toho dědictví babiček a matek. To strašně společnosti uškodilo, protože ženská síla je obrovská,“ říká Sommerová.

Za těch 22 let, která uplynula od jejího projektu O čem sní ženy, si přece jen všímá jistých změn: „Dneska vidím muže v generaci mé dcery nebo mladší, jak se starají o rodinu. Myslím si, že si to ty holky už dokážou vydobýt. Ne jako my, které jsme žily v tom patriarchálním chomoutu. Ale co se týče třeba politiky, tak tam ten ženský hlas strašně chybí. Dneska je sice už v Parlamentu mnohem větší zastoupení žen, než bylo dřív, ale pořád je to málo. Ženy a muži mají jiné hodnoty.“

Jak vnímá medaili Za zásluhy, kterou jí loni v říjnu udělil prezident Petr Pavel? O čem směla točit filmy v době, kdy před rokem 1989 vládla cenzura? Čím zaujala ministra kultury NDR, že jí za jeden film dal zvláštní ocenění? A do jakých filmů se pouští dnes?

Rozhovor s Olgou Sommerovou si můžete pustit už teď v audioverzi v úvodu článku – přepis a videozáznam celého rozhovoru zveřejníme v sobotu.

Galerie osobností. Hosté Jiřího Kubíka

Foto: Seznam Zprávy

Galerie osobností.Foto: Seznam Zprávy

Nechte se inspirovat životem, názory či zlomy v kariéře významných žen a mužů. Mezi hosty šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka byli například astrofyzik Jiří Grygar, olympijská vítězka Ester Ledecká, prezident Petr Pavel, zakladatel divadla Semafor Jiří Suchý, herečka Iva Janžurová, bývalý ministr Karel Schwarzenberg, zpěvačka Marta Kubišová, předseda Ústavního soudu Josefa Baxa nebo architektka Eva Jiřičná.

Audioverze rozhovorů nabídneme už ve čtvrtek na Podcasty.cz, Apple PodcastsSpotify, psaný text a video vždy v sobotu na Seznam Zprávách.

Reklama

Doporučované