Hlavní obsah

Ekonom Sedláček: Za pět let bych rád zkusil kandidovat na prezidenta

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hostem podcastu Jedno procento je ekonom Tomáš Sedláček.

Reklama

Článek

„Přemýšlím o kandidatuře v příštích volbách, myslím, že bych si tím provedl takovou životní inventuru,“ říká Tomáš Sedláček v podcastu Miloše Čermáka.

Prvním hostem tohoto podcastu byl v srpnu 2019 Tomáš Sedláček. A byla to dobrá volba. Natáčeli jsme ve Werichově vile na Kampě, kam přijel svým oblíbeným dopravním prostředkem. Tedy na monokole.

Bylo mu 42, plánoval dát si na rok „pauzu“ a říkal, že s krizí středního věku bojuje potápěním a létáním na větroních. A byl vtipný, jako vždycky: například tvrdil, že ekonomové ho považují za originálního filosofa a filosofové zase za brilantního ekonoma.

Dnes je Tomáš Sedláček hostem 200. epizody podcastu. Na natáčení v říjnu 2022 přijel opět na monokole. Je o tři roky starší, má možná trochu víc vrásek. Za poslední tři roky zažil to nejhorší i to nejlepší, co může člověk zažít. Přišel o blízkého člověka, v roce 2020 mu zemřela manželka. Letos se znovu oženil a stal se otcem dcery jménem Evropa Markéta.

Ale dramatické a pozoruhodné tři roky jsme prožili všichni. Svět prošel pandemií covidu a v Evropě, kousek od nás, probíhá ničivá válka. Tomáš Sedláček už nepracuje jako hlavní ekonom banky, ale živí se přednášením a psaním. Jako dobře placený intelektuál, shodli jsme se.

Řeč přišla i na prezidentské volby. „Přemýšlím, že bych kandidoval v příštích volbách. Přijde mi to jako zážitek, který tě životně zorganizuje, uděláš si takovou inventuru,“ říká v závěru podcastu.

Tomáš Sedláček mimo jiné také peče chleba. Když jsme natáčeli, měl ve svém notýsku poznámky k padesáti dvěma upečeným bochníkům. Jak říká, asi tak posledních deset už by se dalo někomu prodat. „Teď už jedu skoro na autopilota, ale byly doby, kdy jsem tomu věnoval 20 hodin denně a nemyslel na nich jiného,“ svěřuje se Sedláček.

V podcastu jsme řešili i to, na co spoléhal Putin, když přepadl Ukrajinu, nebo proč je Česko pitomý název země a jaký by byl lepší.

Přeju vám příjemný poslech v pořadí už 200. epizody Jednoho procenta, kterou si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku. Moc děkuji za přízeň a za to, že posloucháte.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované