Hlavní obsah

„Izolovaný“ ruský internet by fungoval, problém jsou služby, říká expert

Foto: Twitter Petra Krčmáře

Hostem podcastu Jedno procento je technologický novinář a odborník na sítě Petr Krčmář.

Reklama

Článek

Odpojí se Rusko od internetu a postaví si svůj vlastní, zcela izolovaný? Je to technicky možné? A co to případně bude znamenat pro nás uživatele? Rozhovor s Petrem Krčmářem, šéfredaktorem serveru Root.cz.

Válka na Ukrajině nepolevuje a s ní se mění celý náš svět. Snažíme se na ni reagovat, v rámci možností pomáhat, ale velmi často jen žasneme. A přemýšlíme o tom, zda se naše budoucnost právě nevratně mění a jak se na to případně připravit.

Vedle byznysu, kultury či mezinárodních vztahů se to týká i technologií a také internetu. O víkendu se objevily zprávy, že Rusové podnikají kroky, které by mohly vést k úplnému odpojení ruských počítačových sítí od globálního internetu.

Lépe řečeno, že by mohl vzniknout internet další, a to ruský – a v krajním případě zcela izolovaný od ostatního světa.

O tom, jak moc je to reálné, jsem si povídal s Petrem Krčmářem, šéfredaktorem serveru Root.cz a odborníkem na sítě, servery a linuxové technologie.

Ten před dvěma lety napsal o testu internetového odpojení, který se tehdy Rusko chystalo udělat. Článek se jmenoval Co všechno se rozbije, až se Rusko odpojí od internetu?, a je tím pádem mimořádně aktuální i dnes.

„Komunikace a infrastruktura uvnitř takové případné ruské sítě fungovat bude. Internet je od začátku navržený tak, aby i při ostrovním provozu uzly, které na sebe v síti ‚vidí‘, mohly vzájemně komunikovat dál. Větší problém bývá se službami – běžně využívaný je například americký Gmail k posílání e-mailů. K tomu přičtěte certifikační autority, doménové služby a podobně. To se dá také zvládnout, ale je potřeba se na to více připravit a shora uživatelům přikázat, aby lidé používali například e-mailové služby jen uvnitř sítě,“ vysvětluje Krčmář v podcastu Jedno procento.

Co případné „odpojení části internetu“ znamená technicky a co to naopak bude prakticky znamenat pro jeho uživatele? A jak moc je reálné, že se to opravdu stane? Poslechněte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované