Hlavní obsah

Mám radost, když přihraju na gól, říká investor Martin Kešner

Foto: Miloš Čermák, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Podle Martina Kešnera byla soutěž Nápad roku nápadem jeho života.

Reklama

Článek

V roce 2012 byla Česká republika v EU na jednom z posledních míst v investicích do technologických firem a v zapojení tzv. venture kapitálu. Říká to aspoň Martin Kešner, partner investičního fondu J&T Ventures a zakladatel soutěže Nápad roku.

Dnes vznikají stovky nových firem a v Česku existuje fungující „startupový ekosystém“. Desítky firem jsou úspěšné i v globálním měřítku a zdá se, že by se mohli objevit i nějací noví jednorožci, tedy firmy s kapitalizací jedné miliardy dolarů a víc.

Že je situace nadějná, dokazuje i letošní ročník Nápadu roku, tedy soutěže, kterou v roce 2007 Martin Kešner uspořádal poprvé. V úterý 20. září byly vyhlášeny výsledky už 15. ročníku. Jak zaznělo na slavnostním vyhlášení na Žofíně, ještě nikdy nebylo finále tak „nadupané“ kvalitními a dobře rozjetými projekty jako letos. Vítězem v silné konkurenci se nakonec stala firma Carebot, která s využitím umělé inteligence vyvíjí nástroje pomáhající lékařům při vyhodnocování rentgenových snímků.

Samozřejmě jsme o ní s Martinem Kešnerem mluvili. A také o tom, jak se za patnáct let změnily v Česku podmínky pro podnikání a jak moc se poslední ročníky soutěže liší od těch prvních. Zeptal jsem se ho i na to, jaká je vůbec role „nápadu“ při rozjíždění nového byznysu a jestli jsou pro investory důležitější právě nápady, anebo lidé, kteří je umějí realizovat.

Disclaimer: jsem už deset let členem poroty Nápadu roku a stejně dlouho s radostí moderuju závěrečný ceremoniál. Takže znám tuhle soutěž i trochu zevnitř – a to byl další důvod, proč si Martina Kešnera do podcastu pozvat. A jsem rád, že přišel. Za těch deset let to bylo vlastně poprvé, co jsme si mohli v klidu a bez stresu popovídat.

Přeju vám příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované