Hlavní obsah

Investor Jan Barta: Mám tendenci zlepšovat Česko

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jako investor mám vhled do toho, co se děje ve světě, proto jsem měl potřebu během pandemie radit politikům, co dělat, říká Barta.

Reklama

Článek

Jan Barta je jedním z partnerů investiční skupiny, které patří například online tržiště Aukro, startup vyvíjející cyklistický trenažér Rouvy či nově významný podíl v americké společnosti Groupon.

A také tříčtvrtinový podíl v mediálním firmě, které jsem před necelými deseti lety prodal svou doménu Extra.cz. Byť tehdy jsem se s Janem Bartou nesetkal, protože doménu koupil přes prostředníka. Tak jsme to aspoň dodatečně mohli probrat.

Sedmatřicetiletý Jan Barta se narodil v Americe, v Česku žije od osmi let a dnes je podle Forbesu 96. nejbohatším Čechem. Povídali jsme si mimo jiné o tom, proč na něj ve čtrnácti křičel v táboře notář či jak se stalo, že mu Andrej Babiš vyfoukl zemědělské družstvo, které chtěl koupit. A proč pak prodělal 100 milionů na nápadu prodávat v centru Prahy minerály a polodrahokamy.

Zeptal jsem se ho na to, proč má na svém twitterovém profilu citát francouzského maršála Ferdinanda Focha, jenž zní: „Střed oslabuje, pravice je na ústupu, situace je výtečná. Útočím.“ A proč svůj blog pojmenoval podle rodného jména otce Adolfa Hitlera.

Jan Barta patřil mezi ty, kteří jako jedni z prvních varovali před nástupem pandemie, a zejména na jejím počátku se snažil ovlivňovat to, jak čeští politici či obecně společnost tuhle věc řešili. V rozhovoru vysvětlil, co ho motivuje k tomu, aby se zapojoval do veřejného života. Jeho koníčkem je superforecasting, takže jsme se – celkem logicky - bavili také o budoucnosti světa. A proč nemusí být nutně problém, když svět zase bude bipolární.

Příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované