Hlavní obsah

Šéf Liftago: Nedává smysl, když je jízda taxíkem levnější než pronájem koloběžky

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Hostem Miloše Čermáka je šéf a jeden ze spoluzakladatelů společnosti Liftago Ondřej Krátký.

Reklama

Článek

V 90. letech byly taxíky symbolem dravého kapitalismu, který se však ještě neodstřihl od minulosti, na niž jsme chtěli zapomenout. A dnes jsou taxíky symbolem dravého kapitalismu, který ještě nedosáhl budoucnosti, o níž sníme.

O tom, jaká budoucnost dopravy je, jsem mluvil s Ondřejem Krátkým, šéfem společnosti Liftago.

Pro mnoho lidí je Liftago taxiaplikací v mobilu. Ta je nyní na trhu číslo tři, za zahraničními společnostmi Uber a Bolt – funguje ale na jiných principech a s jinou vizí. Původně to bylo kompletní řešení osobní přepravy, počítající výhledově s nástupem samořiditelných aut a napojením na další dopravu, včetně veřejné. Zeptal jsem se Ondřeje Krátkého, jaká je tato vize dnes a kam firma směřuje.

Malá nápověda: Liftago je nyní po pandemii opět v provozování dispečinku taxi v zisku, významně však investuje do dalších služeb, které zjednodušeně řečeno umožní přepravovat nejen lidi, ale i zboží. Či přesněji – vyřeší to, jak s pomocí dat a algoritmů propojovat nabídku a poptávku firem, které rozvoz zboží buď dělají, anebo potřebují.

Ano, Liftago stejně jako mnoho jiných byznysů tvrdě zasáhla pandemie. Potenciálně může mít negativní dopad i ekonomická nejistota, kterou dnes mnozí v Česku i jinde cítí. Ale Ondřej Krátký věří, že firma naváže na svůj růst a dojde i na chystanou zahraniční expanzi.

Mluvili jsme o tom, proč není dobře, když je dnes jízda taxíkem pro dva nebo tři lidi levnější než využití veřejné dopravy, a proč je dlouhodobě pro všechny včetně zákazníků důležité, aby se jezdilo za férové ceny. A férové se v tomto smyslu myslí vyšší. Také se dozvíte, co mají společného firmy Liftago a Rohlík.

Bavili jsme se i o dalších věcech – třeba o rybím tuku, bubnování, přerušovaném půstu, karate, skákání padákem či otužování. Ondřeji Krátkému letos bude 38, i když si přesným věkem není nikdy jistý. Bojí se krize středního věku?

„Jestli to znamená, že podobně jako v dětství zkouším a objevuju nové věci, učím se od těch nejlepších a nevadí mi, že jsem v nich sám průměrný, pak takovou krizi středního věku beru,“ říká Ondřej Krátký.

Přeji příjemný poslech – celý podcast si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované