Hlavní obsah

Neprožili jsme nic černobílejšího než válku na Ukrajině, říká Tomáš Bella

Foto: Tomáš Benediktovič (Denník N), Seznam Zprávy

Spoluzakladatel Denníku N Tomáš Bella o válce na Ukrajině každý den píše, ale přiznává, že nedokáže předvídat, co se stane.

Reklama

Článek

Slovenský novinář Tomáš Bella už hostem podcastu Jedno procento byl: uprostřed covidové pandemie, kdy jsme si povídali mimo jiné o tom, jaký je rozdíl mezi přístupem slovenských a českých politiků k řešení krize. A shodli jsme se na tom, jak se těšíme, až bude pandemie za námi.

To se stalo, nebo v to aspoň doufáme, ale místo zdravotní krize tu dnes máme krizi zahraničně-politickou. Na evropském kontinentu, vzdálený pouhé stovky kilometrů, probíhá konvenční válečný konflikt. Se vším hrozným, co to může přinášet: mrtvými lidmi a zničenými městy i vesnicemi.

Takže jsme opět natočili podcast v neveselém duchu. A opět například mimo jiné o tom, jaký je rozdíl v přístupu českých a slovenských politiků.

Tomáš Bella má k tomuto problému blíž než já. Nejen proto, že Slovensko sdílí s Ukrajinou společné hranice, ale také proto, že jeho ženou je už 22 let Ukrajinka. Povídali jsme i tedy i o tom, jak to jejich rodinu ovlivnilo, či jak se o válce baví se svým čtrnáctiletým synem. A co to pro ně znamená.

Samozřejmě i o dalších věcech: proč je válka na Ukrajině asi nejvíc černobílým problémem, který jsme zažili během našich životů, a jaký dopad má na média, konkrétně slovenský Denník N, jehož je Tomáš Bella spoluzakladatelem.

Přeju pokud možno příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované